Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2009

Gevaarlijk fietsoversteekpad toch aangepakt

Burgerinitiatief Warmerdam raakt harten commissieleden

VOORHOUT – Een burgerinitiatief dat niet de goedkeuring kon vinden van wethouder Gerrit van der Meer kreeg van de leden van de commissie Ruimte toch de handen op elkaar. Van der Meer wilde aantonen dat een wijziging van het fietspad over de kruising Leidsevaart-Rijnsburgerweg tot veel problemen en 60.000 euro aan kosten zou leiden. Millia Warmerdam-Noordermeer overtuigde de commissieleden van de eenvoud van haar plan.

Ze liet weten: “Leg twee rijen tegels aan op het voetpad en u hebt met meer dan twee meter voldoende ruimte om fietsers en voetgangers zich naast elkaar te laten verplaatsen. Laat de gele paal weghalen waarop de fietssuggestiestrook eindigt en ook dat zorgt voor extra ruimte voor de fietsers.”

Van der Meer probeerde de commissieleden met een diaserie te overtuigen van het gebrek aan noodzaak van verandering. Helaas bleken deze foto’s vanuit een auto gemaakt en behelsden de foto’s een deel van de Rijnsburgerweg dat 50 meter gelegen was van het kruispunt. Ook wees Van der Meer op een van de foto’s waarop een geel bord stond dat waarschuwde voor overstekende kinderen, ervan overtuigd dat dit de gele paal was waar Warmerdam op doelde. Dat bleek dus niet zo te zijn. De commissieleden maakten korte metten met Van der Meer’s verweer.

Charmant

Commissielid Angelique Fortanier (CDA): “Ik kan me voorstellen dat deskundigen zeggen dat het onmogelijk is iets te veranderen, maar als je echt je best doet, dan zijn er mogelijkheden. Er zijn hele stukken stoep waar twee rijen tegels naast kunnen liggen. Daar hoeft geen groen voor weggehaald te worden. Het charmante van dit verzoek is dat getracht wordt met heel weinig middelen, een paar tegels, zoveel mogelijk aan te passen en dan het geheel logischer te laten verlopen. De stippeltjes voor de fietsers eindigen net op de gele paal. Die paal kan weg en met een paar simpele tegels kom je een heel eind om deze situatie te verbeteren voor de fietsers.”

Commissielid Joost Peetoom (PvdA) oordeelde: “De huidige situatie is niet ideaal. Je zou het paaltje op een andere locatie kunnen zetten en de vluchtheuvel deels verwijderen. Als het om kleine aanpassingen gaat, mag het wat mij betreft gebeuren, al vind ik de kruising waar je het sportpark op draait een onveiliger situatie.” Zijn collega Leo van Steijn (Trilokaal): “Ik waardeer het burgerinitiatief. Het is nu een vreemde situatie, want de fietsers worden daar een beetje klem gereden. Dit kruispunt is een voorbeeld van twee overheidsniveaus die elkaar niet tegenkomen. De Rijnsburgerweg is van de gemeente en de Leidsevaart is van de Provincie. Er zijn wat strepen op de weg gezet zonder met elkaar te communiceren. Kom met een oplossing, wethouder en ga oplossingsgericht nadenken.”

Verkeersveiligheid

Ook de VVD en D66 vonden dat de wethouder actie moest ondernemen. Van der Meer had de hoofden snel geteld: “
Van der Meer: “U hebt de gevoelige snaar weten te raken. Ik blijf wel nadrukkelijk zeggen dat de verkeersveiligheid een sturingselement is. Een fietspad en voetpad combineren wat volgens de regels te smal is komt de verkeersveiligheid niet ten goede. Ik ben bang dat het verbreden van een strook met een paar tegels dat de verkeersveiligheid niet ten goede komt, maar ik wil kijken wat er wel kan. Samen met mevrouw Warmerdam en een ambtenaar gaan we de situatie ter plekke bekijken. U hebt me overtuigd dat er een paar onlogische dingen zitten en we gaan samen kijken of we de echt onlogische dingen kunnen oplossen.”