Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2009

Prins Hendrikus I luidt nieuwe carnavalsjaar in

SASSENHEIM – Het is de tijd dat veel mensen de kerstboom optuigen en menigeen kijkt met een schuin oog naar de kalender: nog maar een paar weken om veel vuurwerk te mogen afsteken. Anderen zijn met heel andere zaken bezig, zoals carnaval. Carnaval? Inderdaad, de tijd dat carnavalsverenigingen maar vier dagen actief waren met feesten ligt al heel ver achter ons. Prins Hendrikus I en zijn adjudant Gerard van den Berg regeren over het Rijk der Saksen en zijn al druk bezig met het bezoeken van veel bijeenkomsten. “We organiseren feesten voor een ander, zodat die de gijp verzetten kan.”

Door Joep Derksen

De Saksen is een Sassemse vereniging, dus is het des te bijzonder dat noch de prins noch de adjudant in Sassenheim woonachtig zijn. Prins Hendrikus (Henk Salman) woont in Lisse en de adjudant heeft zijn residentie in Voorhout. Toegegeven, wel aan de Teylingerlaan, vlakbij de grens van Sassenheim. Waar iemand woont, is echter niet het belangrijkst, zo vinden de twee: “We zijn beiden zeer actief in de gemeenschap van Sassenheim en hebben maar één doel voor ogen: dat het carnaval een breed georiënteerd feest is, waarbij voor iedereen wat te beleven is: of je nu 3 of 103 jaar bent.”

De nieuwe prins staat niet bekend als een groot carnavalsvierder, wel heeft hij zijn merites verdiend op andere vlakken. Onlangs onderscheiden als Sassenheims vrijwilliger van 2009, meer dan 25 jaar bestuurslid bij Toneelvereniging Pankras en zeer actief in de TOV-Sassenheim. Om maar enkele van zijn activiteiten op te noemen. Aangezien Pankras en de Saksen dezelfde ruimte delen, viel het oog op Salman om prins te worden. Hoewel hij er niet ongenegen tegenover stond, wilde hij wel weten hoeveel pecunia dit zou gaan kosten. Bij het antwoord: “2.500 tot 5.000 euro” dankte Salman vriendelijk voor de eer: dat werd hem te gortig.

Ontroerd

Van den Berg kwam vervolgens met het lumineuze idee om enkele TOV-leden te benaderen om hen te vragen of ze de onkosten wilden sponsoren. Binnen een dag zegden maar liefst 26 ondernemers hun medewerking toe en was het budget rond: ze waren ontroerd dat ze mee mochten helpen. Over een ding laat de adjudant geen misverstand bestaan: “Prins Hendrikus is geen TOV-prins: hij is Prins Hendrikus!”

Een prinses zit er dit jaar niet in: Salman’s vrouw bedankte vriendelijk voor de eer. Prins Hendrikus: “Ik heb Gerard als adjudant gevraagd en met zijn dertig jaar ervaring in het carnavalswezen geeft hij me volop goede adviezen en is mijn steun en toeverlaat.” Hoe zal de prins zijn functie vervullen? “Ik zal op een goede manier de carnavalsvereniging proberen te vertegenwoordigen. Zondag 13 december heb ik een dvd gezien van hoe het carnaval verloopt en er komt toch heel veel bij kijken. Ik ben een rustige prins en zal me best laten zien, maar zal niet constant op de voorgrond zijn.”

Sleuteloverdracht

Het carnaval begint officieel op vrijdag 12 februari met de sleuteloverdracht, waarna de volgende dag de intocht plaatsvindt, waarbij het thema: “Valentijn” is. Gedurende de carnavalsperiode zijn bij de winkels van bakker Ammerlaan de special BiBoSagebakjes (Billenprikkers, Bokken, Saksen) te koop, waarvan een deel van de opbrengsten naar Stichting Doe een wens Bollenstreek gaat. Tot die tijd gebeurt er echter nog heel veel. Zaterdag 19 december vanaf 20:30 uur vindt de Kerstbingo plaats in ’t Onderdak en op 9 januari 2010 is de ondertrouwavond van het boerenbruidspaar. Dan houdt prins Hendrikus I zijn eerste speech. Zondag 7 februari is het bloemetjeszondag: de dag dat circa 250 mensen die een beetje extra aandacht verdienen een bloemstuk ontvangen.
Prins Hendrikus I en Adjudant Gerard besluiten: “Carnaval is een breed georiënteerd feest voor jongeren en ouderen. De gedachte achter carnaval is dat we een feest organiseren voor een ander, zodat die de gijp verzetten kan en de horizon wordt verbreed.” Voor meer informatie: www.desaksen.nl.