Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2010

Hofnarren regeren gemeente

TEYLINGEN – “Eindelijk heb ik drie dagen vrij!” Met deze woorden deed burgemeester Sander Schelberg zijn ambtsketen af en trok zijn jarenoude boerenkiel met het nummer 1 aan. In het bestuurscentrum klonk vrijdag 12 februari uit de monden van de carnavalsvierders een luid gejuich: tot en met dinsdag 16 februari konden de hofnarren regeren. In dit geval waren het prins Ronald en zijn prinses Marion (Billenprikkers), prins Marc en prinses Marga (Bokken) en prins Hendrikus (Saksen).

Door Joep Derksen

Zoals de traditie het wil kwam er een verbale strijd tussen de drie prinsen aan de ene kant en de burgemeester aan de andere kant. De carnavalsvertegenwoordigers lieten blijken welke gebeurtenissen hen al dan niet zinden in de verschillende dorpen. “Warmond krijgt een ophaalbrug en alle Warmonders zijn er blij mee. Maar laten we wethouder Homan dan met een klomp tol heffen, zodat we met de opbrengsten de noordelijke randweg in Voorhout kunnen realiseren.’ De Saksen gebruiken ’t Onderdak als locatie, de Bokken verschillende oude schuren maar de Billenprikkers moeten het doen met een tent op de voormalige gemeentewerf, zo beklaagde prins Ronald zich.

Prins Marc vertelde over “het vervelende Activitje, eh akkefietje, van de Agnes: Er waren zes jaar geleden prachtige plannen om voor ouderen te bouwen. Alleen voldoet het gebouw niet meer aan de wensen van de tijd: de nieuwe Agnes is nu al geschikt voor monumentenzorg.’ De drie prinsen besloten: ‘De burgemeester vindt het terugbrengen van de drie sleutels naar zijn woning een mooie traditie, maar wij willen het anders. De traditie dat de burgemeester en wethouders de sleutels in de oude dorpskernen komen ophalen willen wij in ere hersteld zien worden.’


Schelberg repliceerde: ‘Ik ben eindelijk drie dagen vrij en ga zondag zonder mijn vrouw naar de kerk in Warmond. Daar hebben ze een nieuwe dominee: een vrouw. Houd de komende dagen Kaag en Braassem in de gaten, want ze willen het Lageland inpikken. Sta dat niet toe, want het Lageland hoort bij de Billenprikkers. Het idee om wethouder Homan tol te laten vangen vind ik uitstekend, want die brug is twee keer zo duur als we hadden gepland. En wat die nieuwe Agnes betreft: ik bepaal dat de nieuwe Agnes vanaf heden een gemeentelijk monument is!” Hij besloot: “Ik hou van tradities en ik kom bij alle drie de gemeenten de sleutel ophalen, zodra ik het recept heb om me in drieën te delen.”
De carnavalsverenigingen zien dus niet al hun wensen vervuld, maar de feestvreugde leed er niet onder. Het werd nog heel laat die vrijdagavond, en de zaterdag-, zondag-, maandag- en dinsdagavond. Dit jaar staat het carnaval in het teken van de stichting Doe Een Wens. Een deel van de opbrengst van alle Bibosataartjes wordt geschonken aan de stichting die voor kinderen met zware fysieke uitdagingen een droomdag verzorgt.