Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 februari 2010

Ondertekening overeenkomst Geestwater

LISSE – Met de ondertekening van de Ontwikkelovereenkomst Geestwater wil het college van burgemeester en wethouders de eerste stap zetten voor het realiseren van maximaal 295 woningen, waarvan 30% sociale woningbouw en 25 extra starterswoningen. Met een vertraging van bijna twee jaar wordt dit plan nieuw leven ingeblazen, al zal de streefdatum van medio 2011 om het plan te realiseren bij lange niet gehaald worden. Gestreefd wordt om het project voor 2019 af te ronden. Er bestaat zelfs een kans dat er helemaal niet gebouwd gaat worden in Geestwater als de gemeenteraad niet instemt met het tussen het college en Trithun uitonderhandelde akkoord.

In maart 2008 presenteerde projectontwikkelaar Trithun een schetsontwerp met 330 woningen, waarbij ook een klein deel van de planvorming gepland was op grond buiten de rode contouren. Provinciale Staten stak hier echter een stokje voor en dit was de gemeente al in 2008 duidelijk gemaakt. Toch heeft het college alles geprobeerd om zowel het ministerie van VROM als de Provincie Zuid Holland te overtuigen om toch de aanleg van infrastructuur toe te staan buiten de rode contouren. Dat is dus niet gelukt.

In het akkoord staat onder meer dat Trithun voor de gemeentelijke gronden in het gebied een bedrag betaalt van 5,2 miljoen euro. Tevens draagt Trithun tot een maximumbedrag van 5,8 miljoen euro bij aan het realiseren van de openbare ruimte en de voorzieningen die hier bij horen.
Wethouder Guus Mesman (PvdA) liet dinsdag 26 januari weten: ‘De provincie hield vast aan de rode contouren: alles moest binnen het plangebied gebeuren. Met Trithun hebben we een akkoord op hoofdlijnen bereikt. Als de raad (in haar vergadering van donderdag 18 februari, red.) niet akkoord gaat met dit plan, dan wordt de overeenkomst tussen Trithun en de gemeente ontbonden.’ Als de raad wel akkoord gaat, zal Trithun het voorlopig ontwerp van deze woningbouwlocatie binnen enkele maanden afgerond hebben. De commissie Ruimte en Infrastructuur bespreekt ‘Geestwater’ in haar vergadering van donderdag 11 februari.