Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 februari 2010

Ouders geven mening over CJG

TEYLINGEN – Om meer informatie te krijgen over wat voor een soort Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) de ouders nu eigenlijk willen, wordt deze doelgroep actief door de gemeente benaderd. Zo beantwoordden de vaders en moeders van de kinderen die op zaterdagochtend 30 januari zwemles hadden, op vrijwillige basis, een aantal vragen.

Door Joep Derksen

Van minister Rouvoet moeten alle gemeenten volgend jaar een CJG hebben, waar volwassenen en kinderen terecht kunnen met vragen over opvoeden, gezondheid en opgroeien. De gemeente Teylingen heeft het expertisecentrum JSO (Jeugd, Samenleving en Opvoeding) gevraagd een enquête te houden en Marjan Möhle kweet zich in de kantine van zwembad De Wasbeek van deze taak. Naast deze groep zijn de afgelopen maanden nog vele andere opvoeders geïnterviewd.

Een van de vragen die ze stelde over een CJG moet bieden, in welke vorm een CJG moet opereren en waar een mogelijk kantoor gevestigd moet zijn. De geïnterviewden antwoordden onder meer: “Het is goed om zowel een consultatiebureau als een huisarts in een gebouw te hebben. Voeg er dan ook een Bureau Rechtshulp aan toe. We willen drie CJG-locaties in de drie kernen.”

Momenteel overweegt de gemeente of een CJG gebruikt moet worden als telefonische ondersteuning, inlooppunt, virtueel CJG via een website of in de vorm van een computerzuil om afspraken te maken. Enkel een virtueel CJG zag niemand zitten: “Een website is goed als eerste punt om informatie te krijgen, maar daarna wil je als ouder van het inlooppunt gebruik maken. Zo’n computerzuil voegt niets toe: dat brengt alleen maar extra kosten met zich mee. Wat de openingstijden betreft: onder schooltijd, na schooltijd, ’s avonds en op zaterdagochtend. Een hoop mensen werken namelijk.”
Tot slot was de vraag wat de gewenste locaties in Teylingen waren om een CJG te vestigen. Voor Voorhout kwamen hier de Nieuwe Agnes, het Bolerogebouw en @Hok naar voren. In Sassenheim zouden het oude postkantoor en de Bernardus geschikte plekken zijn, aldus het merendeel van de respondenten.