Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2010

PPO spook achtervolgt college

Twijfel bij CDA

LISSE – ‘We hebben niets te verbergen over de btw-constructie en de overdrachtsbelasting.’ Met deze woorden gaf wethouder Bas Brekelmans (VVD) donderdag 21 januari aan dat hij bereid is om de gemeenteraad alle informatie te geven over de PPO-aanbesteding uit 2005.

Twee jaar geleden dacht het college van burgemeester en wethouders dat het boek over de PPO-aanbesteding eindelijk gesloten kon worden. Na veel media-aandacht over de wijze waarop deze aanbesteding tot stand kwam en werd afgehandeld, kwam het college in december 2007 met een feitenrelaas. Hiermee werden alle politieke partijen overtuigd van het gelijk van het college.

Onlangs is de Belastingdienst echter geïnformeerd over de PPO-aanbesteding en vertegenwoordigers van de Belastingdienst zijn bij de gemeente Lisse langs geweest om vragen te stellen. Cees Horsman heeft een brief geschreven aan de raadsleden en het college, waarin hij stelt dat de gemeente de Belastingdienst in 2005 had moeten informeren als het perceel bouwrijp verkocht zou worden. Horsman geeft aan dat de gemeente dit nagelaten heeft en hierover ook de gemeenteraad niet heeft ingelicht. ‘Het kan wel eens blijken dat dit geen win-win situatie is, maar mogelijk fraude. Dan gaat het om een bedrag van totaal ruim 500.000 euro.

Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA) stelde tijdens de gemeenteraadsvergadering: ‘We voelen ons steeds onzekerder worden of we aangaande het PPO-verhaal juist hebben gehandeld. Er zijn vanuit de Belastingdienst allerlei bewegingen gaande die we tot nu toe niet kenden. Stel dat er toch wat aan de hand is. We hebben heel lang gezegd dat we vertrouwen hebben in het college, maar nu twijfelen we. We willen ons laten informeren door het college.’ De andere partijen hadden geen behoefte aan een verdere uitleg, maar Brekelmans zegde toch nadere informatie toe. ‘We willen volledige openheid van zaken geven. Als college hebben we helemaal niets te verbergen. We kunnen de zaak nog een keer toelichten om uw twijfel weg te nemen. Ik heb liever dat we die mogelijkheid krijgen dan dat het wordt afgehouden, anders blijft het doorsudderen. We hebben geen nieuwe feiten gezien, maar wellicht moeten we zaken beter uitleggen om misverstanden weg te nemen.’
Na afloop van de gemeenteraadsvergadering liet Brekelmans weten: ‘Ik heb helemaal geen behoefte aan weer een sensationeel verhaal over het PPO. Inderdaad heeft de Belastingdienst contact met de gemeente opgenomen. Ze wilden meer weten over zaken als de btw-constructie en de overdrachtsbelasting. We zijn als gemeente nu aan het kijken wat er indertijd is gebeurd.’ Is het een officieel onderzoek van de Belastingdienst? ‘Wat is een officieel onderzoek? De Belastingdienst vraagt aan ons of ze de informatie van Cees Horsman kunnen toelichten. We gaan uitleg geven over al onze besluiten en hebben niets te verbergen.’