Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2010

Zes koopzondagen in Lisse

Bert Verdoes steelt show met amendement

LISSE – De partijen VVD en D66 hoopten een politiek hoogtepunt te realiseren met het realiseren van twaalf koopzondagen in Lisse. Het was echter de PvdA die de show stal: gemeenteraadslid Bert Verdoes van deze partij gaf aan dat de PvdA twaalf koopzondagen niet zou steunen. Vervolgens diende hij een voorstel in om zes vrije koopzondagen in te voeren; bij gebrek aan voldoende steun voor hun eigen voorstel konden D66 en VVD niets anders dan akkoord gaan met deze PvdA-versie.

Bekend was al dat SGP/ChristenUnie en het CDA tegen de uitbreiding van de koopzondagen waren. D66, VVD en Nieuw Lisse waren voorstander, dus Verdoes liet weten: ‘Het ligt een beetje op ons bordje. De bestaande verordening is wellicht wat knellend, maar het is opmerkelijk dat van de huidige mogelijkheden om koopzondagen te houden slechts een of twee keer gebruik is gemaakt. We willen het initiatiefvoorstel van D66 en VVD niet steunen, maar dienen een amendement in voor het realiseren van ten hoogste zes, door het college van burgemeester en wethouders aan te wijzen, zon- en feestdagen per kalenderjaar.’

Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA) antwoordde: We kunnen niet mee met twaalf of zes koopzondagen, al beseffen we dat er in Lisse behoefte is aan een bepaald aantal koopzondagen. Laten we het besluit uitstellen en onderzoeken hoeveel koopzondagen dat zouden moeten zijn.’ Gemeenteraadslid Hans Bet (PvdA) roerde zich: ‘Het ontbreekt u aan politieke realiteitszin. U hebt geen enkele kans. Sluit u aan bij ons voorstel.’

Nieuw Lisse gaf aan het PvdA-voorstel te willen steunen. Na een schorsing kozen ook de VVD en D66 eieren voor hun geld en ze gingen akkoord met het realiseren van zes koopzondagen. Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) verwoordde het als volgt: ‘De vlag kan uit: de koopzondagen komen er.’ Gemeenteraadslid Marianne Entrop (VVD) liet weten: ‘We hadden iets anders in het hoofd. Dit PvdA-voorstel is op het moment hetgeen wat de meerderheid van de partijen wil. We gaan mee met het amendement van de PvdA. We zijn blij dat de koopzondag in Lisse op de kaart staat.’ Met dertien stemmen voor en zes tegen werd het PvdA-amendement aangenomen.