Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 februari 2010

Vier minuten stilte is ook muziek

NOORDWIJK – Rens Tienstra studeert compositie en dirigeren aan het Conservatorium in Amsterdam en bij toeval kwam hij anderhalf jaar geleden in aanraking met de Gregoriaanse muziek. Als baritonzanger en dirigent is hij een van de mannen die deel uitmaken van het Schola Gregoriana van de “Maria ter Zee” Kerk.

“De Gregoriaanse muziek heeft veel invloed op mijn leven; ik krijg hierdoor veel inzicht. Onder meer in de manier waarop muziek samenhangt, maar ook hoe ik zelf bepaalde muziek schrijf. Ik behoor tot de generatie moderne componisten en creëer klassiek-moderne muziek. Dus niet in de stijl van Bach en Mozart, maar m’n eigen ding. Ik zie alle geluiden als bron voor een stuk; dat kan zelfs een klap op de tafel zijn.”

De moderne componisten kunnen ver gaan in hun muzikale uitingen. Zo is er een componist, John Cage, die een ruim vier minuten lang durend stuk geschreven heeft van pure stilte. En dat is geen sinecure, oordeelt Tienstra. “Bij de uitvoering van het stuk houden zowel de muzikanten als het publiek vier minuten lang hun klep dicht. Dat vergt een enorme concentratie van alle aanwezigen.”
Hoe ziet Tienstra zijn toekomst over tien jaar? “Ik wil expert worden in het Gregoriaans, maar niet als enige bezigheid. Compositie en dirigeren zijn mijn hoofddoelen. Ik kan in dat kader niet tien jaar lang bij de “Maria ter Zee” Kerk blijven hangen. Wel heb ik plannen om op het Conservatorium een Schola met jonge stemmen op te zetten. “Dan wil ik een Gregoriaanse passie laten horen, die op hetzelfde niveau ligt als de Johannes passie en de Mattheus passie.”