Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 maart 2010

“De ondernemers mogen dit feestje zelf oppakken”

TEYLINGEN – “De Giro d’Italia is een perfecte manier om de Bollenstreek als geheel te promoten.” De ondernemers in Teylingen zetten twee weken lang vol in op de promotie van de Giro d’Italia, waarbij het ‘Italiaanse hoogtepunt’ plaatsvindt in het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 mei. De agenda van burgemeester Sander Schelberg staat op maandag 10 mei momenteel nog volgepland met afspraken, maar dat gaat snel veranderen: “Die vergaderingen mogen allemaal op een andere dag plaatsvinden.”

Door Joep Derksen

Deze week maakte de burgemeester bekend dat hij aan de basis lag van het idee om de Giro ook door de Bollenstreek te laten rijden. “De finishplaats van een Giro-etappe bepaalt grotendeels het parcours, waarna de Giro-organisatie het definitieve besluit neemt. Vorig jaar sprak ik de burgemeester van Middelburg. Indertijd waren er al wel plannen om de Giro door het Groene Hart te laten rijden. Ik adviseerde hem om de wielrijders ook door de Bollenstreek met haar prachtige bloemen te laten gaan. Middelburg bleek hier oren naar te hebben en vervolgens wilden de andere gemeenten in de Bollenstreek ook allemaal participeren. Er werd een parcours uitgezet waarbij Katwijk wel werd aangedaan, maar Teylingen niet. Als bestuur hebben we vervolgens gezegd dat we niet moeten zeuren, want het ging ons erom dat de Bollenstreek als geheel gepromoot zou worden. Het bleek echter dat die route met Katwijk 55 kilometer te lang was, dus werd gekozen voor een doorgang van Lisse via Sassenheim en Warmond naar Oegstgeest en Leiden.”

Enthousiast

Tijdens een bijeenkomst met ondernemers die in februari plaatsvond, peilde Schelberg het enthousiasme onder de winkeliers en directeuren. Vrijwel unaniem waren de aanwezigen enthousiast. Schelberg: “Ik gaf aan dat de gemeente de voorzieningen regelt en ook hebben we de vrijwillige bijdrage van 5.000 euro aan Middelburg overgemaakt: een heel kleine bijdrage als je bekijkt wat voor een groot evenement dit is. Zeker gezien het feit dat Leiden 60.000 euro betaalt. Maar het geheel blijft toch een feestje van de ondernemers, waarvoor zij dus de kosten moeten dragen. Vanaf nu mogen de ondernemers dit zelf oppakken.”
Veel ideeën zijn al boven komen drijven, zoals etalages die in de periode van het bloemencorso tot aan de Giro geheel Italiaans getint zijn. Op de dag van de Giro-rit zelf spelen pretbands hun muziek op verschillende locaties langs het parcours. Overal langs de kant van de weg worden bloemen geplaatst en er wordt gesproken over het beschilderen van het piepschuim van de corsowagens. Doet het gemeentebestuur nog wat speciaals, bijvoorbeeld door in het roze gekleed te gaan? Schelberg: “Zelf zal ik een roze stropdas aanschaffen. De wielrenners komen tussen circa 13:00 uur en 13:30 uur langs en vervolgens gaan ze naar Middelburg. Pff, dat is wel een eind fietsen zeg!”