Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 maart 2010

Lijsttrekkersdebat brengt weinig nieuwe ideeën

Politici moeten meer oefenen om buiten de gemeenteraad te debatteren

TEYLINGEN – Het lijsttrekkersdebat van zaterdag 27 februari leverde weinig nieuwe inzichten op. Helemaal vreemd was dat niet, want de politici zijn aan het einde van hun campagne en wellicht ook aan het einde van hun Latijn. Dat ze vervolgens ook nog stellingen voorgeschoteld kregen waar alle partijvertegenwoordigers hetzelfde over dachten, verhoogde de discussiemogelijkheden niet.

Door Joep Derksen

Zo waren alle lijsttrekkers het eens met de stelling dat Teylingen een veilige gemeente is. Tevens vonden diezelfde politici het een slecht idee om grootschalige recreatie te realiseren op Koudenhoorn. Met de volgende stelling “Er moeten meer activiteiten voor jongeren komen”, waren weer alle lijsttrekkers het eens. Tja, dan valt er natuurlijk weinig te discussiëren.

Andere stellingen zorgden voor meer debat, zoals: “Op zondag moeten alle winkels in alle drie de kernen open mogen.” Lijsttrekker Ard van der Steur (VVD) liep als eerste naar de discussiemicrofoon: “De winkeliers mogen wel open, ze moeten niet, wat ons betreft.” Zijn politieke opponent Kees van Velzen (CDA) was het hier niet mee eens: “Als kleine winkelier kun je niet kiezen: je moet open, anders lijd je omzetverlies. Dan moet je zeven dagen per week werken.” Lijsttrekker Frans Nederstigt (ChristenUnie) was tegen de stelling en merkte zuurtjes op: “Die VVD’ers zijn voor de zondagsopenstelling omdat ze graag op zondag koffie willen drinken.”

Duurzaam

“Alleen duurzame en/of groene bedrijven mogen zich voortaan in Teylingen vestigen”, luidde de volgende stelling. Nederstigt zocht de nuance: “We zouden graag zien dat alle bedrijven duurzaam en/of groen zijn, maar er zou best een bedrijf kunnen zijn voor wie dat niet geldt.” Alle andere lijsttrekkers gaven in hun eigen bewoordingen aan het hiermee eens te zijn. De discussie laaide op bij de volgende stelling: “Een fusie met Noordwijk is beter dan één grote bollengemeente.” Lijsttrekker Ed Wegman (Trots): “We willen met niemand fuseren, maar als je het moet, dan toch liever met Noordwijk dan als onderdeel van één grote bollengemeente.” Rob ten Boden (Trilokaal): “Wij willen als gemeente het heft in eigen handen houden en alleen samenwerken.” Van der Steur: “Teylingen is ontstaan vanuit een gedwongen herindeling. We zijn fel tegenstander van zo’n gedwongen herindeling, maar wel voor samenwerking.” Willem de Jong (PvdA) liet weten geen man van herhaling te willen zijn: “Ik ben het hiermee eens.”

“De subsidies op verenigingen en theaters moeten omlaag als de gemeente moet bezuinigen”. Lijsttrekker Rose Marie Keijzer (D66): “Waar kiezen de politieke partijen voor: bezuinigen op de Wmo of op verenigingen? Het gevaar van oneerlijkheid dreigt, want er zijn heel veel verenigingen die geen subsidie krijgen.” Van Velzen: “Bovendien zijn er verenigingen die geen subsidie ontvangen, maar wel accommodaties van de gemeente hebben gekregen. We kunnen de VV Teylingen niet vragen om een veld minder te gebruiken.”

De Jong: “We zijn tegen het verlagen van de subsidies, want dan gaat de jeugd de straat op en krijgen we meer hangjongeren. Zo wordt goedkoop duurkoop.” Van der Steur reageerde: “Daar geloof ik niets van; ik heb meer vertrouwen in onze jongeren.”

Korte termijn

Ten Boden meende dat het met de bezuinigingen nog wel mee zou vallen: “De economische crisis is iets voor de korte termijn. Dat financiële nadeel kunnen we als gemeente best wel opvangen zonder de verenigingen te korten.” Wegman zag wel bezuinigingsmogelijkheden: “Bijna een miljoen euro gaat jaarlijks naar de bibliotheken in de drie kernen. Ga dat efficiënter organiseren.” Nederstigt opperde tot slot: “Verenigingen zijn ook een kerntaak van de gemeente, want het gaat om gemeenschap.”
Aan het eind van het debat riep burgemeester Sander Schelberg iedereen op om te stemmen. “Als u de komende vier jaar mee wit praten, dan dient u te stemmen. Desnoods blanco. Wie er de verkiezingen wint, bepaalt de kiezer. Stem op woensdag 3 maart: dat is uw recht!”