Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 maart 2010

Met kano van Kaag naar Ruïne

SASSENHEIM – Met de nieuwe watercompensatie achter De Horsten en Hoven is het voortaan mogelijk om met een kano vanaf de Kaag naar de ruïne van Teylingen te varen. Donderdag 25 februari opende wethouder Bert Homan een uitzichtpunt op deze watercompensatie, de bollenvelden en de ruïne van Teylingen.

Door Joep Derksen

Vol trots kijken de wethouder en enkele buurtbewoners naar het heringerichte gebied naast het water, de zogeheten “groenstrook de Horsten”. Er is weinig groen te zien, maar duidelijk is al dat zich daar een brede variatie aan beplanting zal ontwikkelen. Lopend over het kleischelpenpad kan genoten worden van twee waterpartijen met bruggen en vlonders. Het hondenuitlaatgebied is in stand gehouden en zelfs zijn er hondenspeeltoestelletjes neergezet.

Direct nadat Homan het informatiepaneel, met daarop gegevens over de bloembollenvelden, zandruggen, de ruïne en Jacoba van Beieren, onthulde, liet hij weten zeer tevreden te zijn met het resultaat. “Voor het bouwen van de Oranjebuurt was watercompensatie nodig. Het gebied De Horsten was toe aan onderhoud en die twee zaken hebben we gecombineerd. Vanaf de Oranjebuurt tot aan de ruïne hebben we een watergebied aangelegd, met grote delen natuurlijke oevers.”

De opzet van dit project is volgens de wethouder een schoolvoorbeeld van hoe gemeenten nieuwe ontwikkelingen moet aanpakken. “We zijn in april 2009 naar de omwonenden gegaan en hebben tijdens een informatieavond met zo’n 80 bewoners gesproken. Er is vervolgens een klankbordgroep ingesteld en het resultaat is dat er een schitterend wandelpad, een zwemstrandje voor honden en hondenspeeltoestelletjes zijn. Bij de bijzondere bomen worden informatiebordjes geplaatst en ook verschijnt er een boek over deze bomen.”
Over de uitkijkplaats: “Dit was een specifieke wens van de omwonenden: zij wilden een plek hebben waar je kunt uitkijken op zowel de bollenvelden als de ruïne. En wat het water betreft: dit is onderdeel van de vaarroute ‘Gebied Roodemolenpolder’. Van Holland Rijnland hebben we behoorlijk wat geld toegezegd gekregen voor verdere ontwikkelingen. Er komen mogelijkheden om te kanoën en met eenvoudige sloepen rond te varen. Maar vanaf nu kunnen de mensen al met een kano van de Kaag naar de ruïne varen en bij De Horsten bij een kanoaanlegsteiger aanmeren.” Homan kijkt nog eens naar het uitzicht: “Schitterend, toch?”