Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 maart 2010

“We moeten met slimme oplossingen komen”

Sportbestuurders roepen gemeente op om samen te werken

VOORHOUT – De sportverenigingen van Sport- en Recreatiepark De Elsgeest trekken luidkeels aan de bel. Als de gemeente niet snel met de verschillende besturen in gesprek raakt, dreigt er binnen enkele jaren een leegloop van de clubs. “Na de verbeteringen enkele jaren geleden lijkt de gemeente te denken dat we klaar zijn, maar dat is niet het geval. Alle elf verenigingen groeien door, met name bij de jeugd.”

Door Joep Derksen

Hans Willemse, voorzitter van Handbalvereniging Foreholte, Jan Regeer, voorzitter van Voetbalvereniging Foreholte en Paul Jochemsz, speaker van Foreholte, zijn drie van de mensen die een deel van de grootverbruikers van het sportpark vertegenwoordigen. Ze maken zich zorgen, want in de voorzieningennota 2009 – 2015 wordt gesproken over maatregelen en investeringen die wellicht niet de juiste oplossingen voor de lange termijn zijn.

Zo gaf Ben Teuben, oud-voorzitter en huidig lid van de strategiecommissie van de MHC Voorhout al in juli 2009 aan dat de hockeyclub graag naar de Roodemolenpolder zou willen verhuizen. Op die manier zou de club naast de twee voetbalclubs en veel centraler in Teylingen komen te liggen. Toch wordt er in de voorzieningennota gesproken over een extra hockeyveld in De Elsgeest. Dit is slechts een van de vreemde zaken, zo oordelen Jochemsz, Regeer en Willemse. “Ons kernpunt is dat de gemeente ons bij de plannen moet betrekken. We hebben ideeën genoeg, zoals het aanleggen van een hal over het veld van HV Foreholte, het op een andere manier inzetten van de ijsbaan: bijvoorbeeld als speelveld of als parkeerterrein. In de afgelopen twee strenge winters hebben we namelijk maar acht schaatsdagen gehad: dat terrein kan veel efficiënter gebruikt worden. Bovendien, in de tijd dat er geschaatst kan worden, is het meestal de winterstop voor de sportverenigingen.”

Verschrikkelijk

De parkeerproblematiek is tevens een groot probleem. De verenigingen moedigen hun leden al aan om zoveel mogelijk met de fiets te komen en niet met de auto. Regeer: “Uitspelende teams verzamelen zich niet meer op Elsgeest, maar op een andere locatie. Maar toch is het iedere zaterdagochtend om 10:30 uur verschrikkelijk qua verkeersoverlast.” Jochemsz vult aan: “In Voorhout zijn we ontzettend aan het inbreiden en binnen tien jaar komen er zo’n 2.00 woningen bij met gemiddeld drie bewoners. Zij gaan ook naar de Voorhoutse sportverenigingen toe.” Regeer: “Nu spelen de 12 teams van de E-tjes op een half veld. We hebben niet genoeg ruimte: over twee jaar moeten we de helft van de jongste jeugd wegsturen onder het mom van: ‘ga maar knikkeren’.” Jochemsz: “De verenigingen willen deze situatie graag oplossen, maar we moeten qua facilitering wel bij de gemeente zijn.”

De afgelopen jaren heeft de gemeente al miljoenen geïnvesteerd in extra speelvelden, kunstgrasvelden en kleedkamers. Is het wel terecht dat de sportclubs nog meer wensen hebben? Jochemsz: “We snappen dat de gemeente denkt: ‘die zijn al aan de beurt geweest’, maar zo werkt het niet in de praktijk. Er moet een gezamenlijke visie komen om het huidige en toekomstige ruimtegebrek op te lossen. We moeten slimme oplossingen bedenken, want op dit moment lijkt er geen samenhang te zitten in de voorzieningennota.” Willemse constateert: “In feite is het zo, als de hockey wordt uitgeplaatst naar de Roodemolenpolder, zijn bijna alle problemen opgelost.”
Wethouder Wim Hollart laat via een woordvoerder desgevraagd weten dat hij verbaasd is over de kritiek dat de communicatie met de verenigingen niet meer zo soepel verloopt als enkele jaren geleden. “Die voorzieningennota is driekwart jaar geleden vastgesteld. Ik vind het raar dat de verenigingen nu pas reageren. Ik heb van hen ook geen brief of iets dergelijks ontvangen waarin ze hun zorgen uiten. Ik weet niet wat er aan de hand is of waarom ze zich zorgen maken.”