Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 maart 2010

Ouders bewust maken van parkeergedrag

NOORDWIJK – De hele week houdt de Noordwijkse School een campagne om de ouders van de leerlingen erop te wijzen dat het beter is om hun kinderen per fiets of lopend naar school te brengen. Daarom zijn de stoepen afgezet met linten en hekken, zodat de auto’s daar niet geparkeerd kunnen worden. “Dit is een signaal, maar geen echte oplossing.”

Door Joep Derksen

Met behulp van een opblaaszebra en een “levende” zebra, uitgebeeld door juf Wendy van groep 1 en 2, wijst de school de autorijdende ouders de weg naar parkeerplaatsen die verder weg van de school liggen. Wethouder Martijn Vroom was maandagmorgen 1 maart speciaal gekomen om de situatie in ogenschouw te nemen. Hij keek ernaar en keurde de actie goed. “Nu is de situatie veilig, omdat de kinderen lopend en met de fiets op de stoep naar school kunnen gaan. De oudercommissie van de Noordwijkse School heeft aangegeven dat ze wat aan de huidige situatie willen doen. Op deze manier worden de mensen bewust gemaakt van het belang van veilig parkeren.”

Een van de ouders moppert dat voor zijn kinderen de verkeerssituatie er helemaal niet veiliger op is geworden. Door het parkeren in de nabijgelegen Derk Bolhuisstraat moeten de kleuters bij gebrek aan stoep over de straat lopen, terwijl de andere auto’s voorbij rijden. De wethouder erkende dat dit geen ideale situatie is. “Maar ja, dat gebied is bestempeld als erf, dus zijn er geen stoepen.” Vroom vervolgt over de actie: “Het afzetten van de stoep is slechts een signaal om ouders bewust te laten worden van hun parkeergedrag, het is geen structurele oplossing. Dat is ook lastig om te bedenken en ik weet niet of het mogelijk is om meer parkeerplaatsen te realiseren. Ik ga hierover in gesprek met de school.”

Tjompen

Francis Loos van de Ree, directeur van de Noordwijkse School, is zeer tevreden over de actie: “Het verliep probleemloos; we kregen veel positieve reacties en de ouders hebben er veel begrip voor. Inderdaad zijn er niet veel mogelijkheden om de parkeergelegenheden uit te breiden en daarom vragen we de ouders om hun gedrag te veranderen en niet zomaar hun auto op de stoep te tjompen. Wellicht kan er in de toekomst een oversteekplaats komen bij onze school en kan de drempel gearceerd worden.”
Een aantal moeders praat nog even na over de actie. Marianne Franken, die haar kinderen altijd op de fiets naar school brengt, vindt het prima: “Ik ben het hier roerend mee eens; het is goed dat die hekken er staan.”Jeanine Weterings had nog wel een kritische kanttekening: “Al staan die hekken wel in de weg voor de fietsers.” Nathalie Peschier oordeelde: “En nu maar hopen dat de mensen consequent blijven en niet hun auto meer op de stoep knallen.”