Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 mei 2010

Gevaar van rechtsongelijkheid bij uithuiszettingen

STREEK – Vorig jaar kregen 51 mensen in de regio Hollands-Midden een tijdelijk huisverbod opgelegd. In de Duin- en Bollenstreek is in 2009 tien keer gebruik gemaakt van dit rechtsmiddel, dat op 7 januari van dat jaar werd ingevoerd. Dit jaar zijn tot nu toe vijf tijdelijke huisverboden opgelegd in de Duin- en Bollenstreek. Dit blijkt uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Landelijk werd in 2009 aan 2.150 mensen het recht ontzegd om tien dagen in het eigen huis te verblijven. Deze tijdelijke uithuiszettingen blijken bijna volledig aan mannen te worden opgedragen. Zowel vertegenwoordigers van politie als van het Ministerie van Binnenlandse Zaken geven aan dat het in veruit de meeste gevallen gaat om mannen die verboden wordt om tien dagen in hun eigen huis te verblijven.

Ilse de Heer, communicatiewoordvoerder van de politie Hollands-Midden, bevestigt dit. “100% van de huisverboden in de Duin- en Bollenstreek zijn opgelegd aan mannen. Er zijn ook vrouwelijke daders en het komt voor dat overwogen wordt dat zij uit huis worden gezet. Maar vervolgens bleek dat de situatie niet ernstig genoeg was voor uit huis plaatsing.”

Eltjo Lenting, beleidscoördinator Landelijk Programma Huiselijk Geweld en de Politietaak, geeft aan dat landelijk “rond 90%” van de huisverboden aan mannen wordt opgelegd. Hij laat weten: “Er is verschil tussen geweld en geweld. Waar het geweld van de man zich vaak uit in bijvoorbeeld een vuistslag, maken vrouwen eerder gebruik van psychische mishandeling. Dat beseft de politie ook steeds vaker. De politie is getraind om datgene wat we zien te juridiseren, te vertalen naar een strafbaar feit. Bij een tijdelijk huisverbod wordt de politie juist gevraagd te kijken of er sprake is van een bepaalde dreiging. Dat kan door zowel de vrouw als de man zijn. Je ziet dat het heel lastig is om een vrouw aan te houden als pleger van geweld. Het paradigma heerst toch bij de agenten dat het vaak de mannen zijn. De politie gaat dan uit van een rollenpatroon. Maar waar er twee vechten, hebben er twee schuld. We gaan ervan uit dat mannen het plegen en mede daardoor is het verklaarbaar dat de meeste huisverboden aan mannen worden opgelegd.

Niet eerlijk

Lenting vervolgt: “Dat is niet altijd eerlijk. Er zijn zeker casussen waarbij de dreiging veel meer van de vrouw uitgaat. De vrouw treitert en zit de man op allerlei manieren dwars. Het komt dan tot een kookpunt, waarbij een tik wordt uitgedeeld. Er wordt dan heel snel naar die tik gekeken. De politieagenten worden zich hier meer en meer bewust van.”

Frank Wassenaar, woordvoerder ministerie van Binnenlandse Zaken, laat weten dat een evaluatie wordt gemaakt over het opleggen van de tijdelijke huisverboden. Hij geeft feitelijk een reden aan waarom mannen veel vaker dan vrouwen uit huis worden gezet. “Het gaat altijd om huiselijk geweld. Het huisverbod wordt niet zomaar opgelegd, er wordt een inventarisatie gemaakt. Huiselijk geweld valt onder het Wetboek van Strafrecht. Het maken van treiterige opmerkingen valt daar niet onder, maar wel het fysieke geweld.”