Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 mei 2010

“Ik had gewoon zin om een boek te schrijven”

Een jonge auteur met acteursambities

VOORHOUT – De 16-jarige Casper Dangerman gaat voortaan als auteur door het leven. Vier jaar geleden bedacht hij dat hij de fantasieën die hij op dat moment had, ook wel op papier wilde zetten, zodat ze niet vergeten zouden worden. Woensdag 9 juni presenteert hij zijn eerste boek en dat niet alleen: de komende jaren verschijnen ook nog de delen twee tot en met zes. “De dag dat het boek binnenkwam, heb ik er de hele dag mee rondgelopen. Ik kon het niet meer los laten.”

Door Joep Derksen

Iemand die zo jong al bezig is met het schrijven van boeken, heeft ongetwijfeld als grootste wens om later een beroemd schrijver te worden. Niet dus, zo laat Casper weten: “Het liefste wil ik acteur worden; dit schrijven heb ik tussendoor gedaan. Ik schreef het vooral voor mijzelf, zodat ik het verhaal kon onthouden. Ik had niet het idee dat het verhaal uitgegeven zou worden.”

Het boek “Jack Bone, Onderwereld” is een science fiction verhaal. Een koningin op een eiland in de Indische Oceaan roept een vloek over zichzelf af en sterft hierdoor. Haar zoon gaat de veroorzaker van deze vloek opzoeken en belandt zo in het ene avontuur na het andere. De auteur geniet van de boeken van Weis & Hickman en het waren de Harry Potter-boeken van schrijfster J.K. Rowling die Casper aan het lezen hebben gezet. Al houdt hij meer van schrijven dan van lezen: “Als ik schrijf, leef ik mee met het verhaal. Ik begrijp wat de schrijver echt bedoeld, aangezien ikzelf die schrijver ben.” Een logische vraag die je aan iemand stelt, die zojuist zijn eerste boek heeft geschreven is: Hoe voelt het om auteur te zijn? “Erg bijzonder”, vertelt Casper. “De dag dat ik het boek binnenkreeg, heb ik er de hele dag mee rondgelopen. Ik kon het niet meer loslaten.”

Lang leve de lol

Zijn omgeving had zeker niet verwacht dat Casper ooit een boek zou schrijven. “De eerste reactie van mijn vrienden was: ‘Schrijf jij?!’ De mensen waren verbaasd, enthousiast vooral ook, maar wel heel positief. Ik ben lang leve de lol, maar bij mij zit er veel meer achter dan het oppervlakkige.” Is het schrijven voor Casper een uitlaatklep voor zijn emoties? “Nee, ik had er op mijn twaalfde gewoon zin in een boek te schrijven. Ik deed er twee jaar over om het boek te schrijven en ben van mijn 14de tot nu bezig met de vervolgdelen. Momenteel ben ik bezig met het schrijven van deel zes. Het is dus een cyclus geworden.”

Door de jaren heen is Casper’s stijl wel veranderd: “Gelukkig wel! Ik schrijf nu uitgebreider dan toen ik 12 jaar was. Het verhaal heeft meer details en is recht door zee.” Tips heeft hij ook voor aspirant-auteurs: “Probeer in het verhaal zo goed mogelijk te omschrijven wat je bedoelt. Gebruik je fantasie en probeer het verhaal tot leven te laten komen. Maar vooral: laat je er niet vanaf brengen om het verhaal te schrijven.”

Het boek “Jack Bone, Onderwereld” is vanaf 9 juni te koop bij Hoek Boek in Voorhout. Tevens is het nu al verkrijgbaar via internet: www.boekscout-yo.nl. ISBN: 9 789460 89, de prijs is 16,95 euro. Over een tijd verschijnt ook Casper’s tweede boek: “Jack Bone, De Dood”.