Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 september 2010

Een stamboom voor bijen

Hoe hoger je komt in de imkerwereld, hoe meer nijd je tegenkomt. Dat is een les die Wolvers al vroeg leerde. Het weerhield hem er niet van om zijn eigen kennis te verbreden en zich volop bezig te houden met de bijen, zijn grote liefde. Samen met tien andere imkers, de Teeltgroep Marken, selecteert en veredelt hij bijen op het eiland Marken. Alleen de beste imkers hebben toegang tot deze teeltgroep. “

Wolvers vertelt over de activiteiten op Marken: “Al mijn koninginnen worden daarheen gebracht om te paren. We hebben een teeltstation op Marken, om de stamboom van de bijen niet te verbreken. Want we willen volken met bepaalde erfelijke eigenschappen. Dat lukt goed, want het zijn allemaal zachtaardige en kindvriendelijke bijen. Dit hebben we voor elkaar gekregen doordat dit bijenras een hybride ras is; een kruising van bepaalde bijensoorten waarvan we de goede eigenschappen mengen.”

Hij vervolgt: “De Teeltgroep Marken is een Europees netwerk, waar in totaal tussen 800 en 1.000 koninginnen per jaar paren. Die koninginnen worden na het paren weer opgehaald uit Duitsland, België of Denemarken. Alle zestien bijenvolken die op marken staan, zijn zusters van elkaar met dezelfde erfelijke eigenschappen. We draaien het teeltstationnetje zonder winstoogmerk en de opbrengst ervan wordt besteed aan onderzoek naar bijen.”

Toegang tot Marken is voor imkers zeer beperkt: “Ik behoor tot de top van de imkers in Nederland, houd me zeven dagen per week met de bijen bezig en daarom kan ik naar Marken gaan. Op dat eiland mogen alleen mensen komen die zich bezighouden met bijenteelt en –veredeling. Imkers die alleen telen, kunnen het eiland Ameland bezoeken, waar een ander teeltstation is.”