Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 september 2010

Ringsteken is goede start van de feestweek

NOORDWIJK – Deze week ligt heel Noordwijk-Binnen plat en voor de verandering is het niet vanwege alle wegwerkzaamheden. Het is de feestweek en de Binnenaren worden overgoten met een keur aan evenementen die door de Oranje vereniging Noordwijk Binnen zijn bedacht en opgezet. Woensdagavond 1 september barst het feest helemaal los met het tobbetjesteken bij de feesttent, maar zaterdag 28 augustus kon ook al volop genoten worden van bijzondere activiteiten.

In de ochtend startte de feestweek in de Voorstraat met het ringsteken vanaf paarden en pony’s en ’s middags staken de menners en hun begeleiders vanaf hun versierde rijtuigen de houten staken door de ringen. Tot vorig jaar werd dit evenement altijd op donderdag georganiseerd, maar vanwege het teruglopende aantal deelnemers en de afnemende bezoekersbelangstelling, werd besloten om het ringsteken te verplaatsen naar de zaterdag. Een succesvolle zet; in 2009 deden er slechts 12 rijtuigen mee en dit jaar participeerden al 21 koetsen. Zij volgden de route Voorstraat – Offemweg achterom richting Offemweg en weer terug naar de Voorstraat.

Voorafgaand aan het ringsteken voor de versierde rijtuigen beoordeelden de juryleden Wim van Schie en Jan de Ridder, tevens ereleden van de Oranje vereniging, de verschillende karossen. Ze informeerden: ‘We beoordelen op verschillende onderdelen. Een daarvan is de versiering; daar hebben we vier prijzen voor. We merken wel dat de versiering van de rijtuigen ieder jaar terugloopt. Ook beoordelen we de mooiste pony’s en de combinaties van paarden, koets en tuig. Belangrijk is te zien hoe verzorgt en goed onderhouden alles is. Ook telt mee of de mensen op het rijtuig (de menner en bijzitter, JD) vrolijk kijken.’

Tijdens de presentatie worden alle deelnemers voorgesteld en het publiek wordt vergast op leuke weetjes. ‘De kleding van de deelnemers is afgestemd op het rijtuig. Bij een koets uit 1900 heeft de vrouw die erop zit dus een wollen onderbroek aan. Ook de omvang speelt een rol: ‘Hoe groter het rijtuig, hoe groter de lampen.’ Na de presentatie van alle combinaties van pony’s en paarden met hun rijtuigen, begint het ringsteken. Een voor een moeten de deelnemers proberen om de verschillende ringen met hun houten staak te spietsen. Het blijkt voor de ene spietser een eitje te zijn, terwijl het voor de ander geen sinecure is.

Mevrouw Roestenberg staat voorafgaand aan het evenement te kijken: ‘Ik ben blij dat het droog is. Ik woon hier nog niet zo lang en ben speciaal voor dit evenement naar de Voorstraat gekomen. Ik hoop dat er nog meer mensen komen; dat is ook leuker voor de organisatie die dit heeft opgezet. Tot nog toe vind ik het aantal bezoekers erg schraal; er zijn niet veel hoeraroepers. Het zou jammer zijn als ze dit zouden opdoeken.’ Inderdaad blijft het tot het officiële begin van het ringsteken angstvallig stil aan de Voorstraat, maar op het moment dat het evenement begint, staat het aan beide zijden van de weg vol met kijkers. Het ringsteken blijkt een goede start van de feestweek te zijn.

De heer en mevrouw Wijnands genieten met hun zoon en dochter volop van het evenement: ‘We wisten dat dit zou gebeuren en zijn speciaal komen kijken.’ Ze hebben een tip om de feestweek nog succesvoller te maken. ‘Het maakt niet uit of je dit ringsteken op donderdag of zaterdag houdt; de opkomst ligt aan het weer. Vroeger had je vijf evenementen per jaar en dit ringsteken was er een van. Ook waren de winkels dicht. Tegenwoordig zijn die winkels echter open en is men bezig met boodschappen doen, voetbal of tennis spelen. Het wordt niet gestimuleerd om hierheen te gaan en dat vinden we sneu voor de Oranje vereniging. De feesttent is echter altijd succesvol!’