Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2010

“Het is een mysterie”

Aardbeving of explosies laten huizen trillen

NOORDWIJK – Zware klappen die de huizen in de Voorstraat en omgeving op donderdagochtend 30 september deden trillen, zijn het gesprek van de dag in het oude dorp. Veel inwoners werden die ochtend tussen 05:30 uur en 06:15 uur wakker van hei-achtige slagen, die ook schade aan pleisterwerk veroorzaakten. Het blijft echter een raadsel waar dit lawaai vandaan kwam.

Door Joep Derksen

Mirjam Luijer is er nog steeds van ondersteboven. Ze toont haar kantoor annex huis aan de Voorstraat en laat zien dat de recent geplasterde muren op vele plekken scheuren vertonen. Deze scheuren ontstonden volgens haar die donderdagochtend. Ze vertelt over haar ervaringen: “Donderdagochtend rond zes uur zat ik rechtop in mijn bed en dacht: ‘Is het een aardbeving?’ Het hele huis dreunde. Later hoorde ik een soort heigeluid, waarbij het leek dat ze ergens op stuitten en vervolgens gingen ze harder dreunen. Zo hard zelfs dat het glas in de kamer trilde.”

Een langsrijdende vrachtwagen was niet de oorzaak, zo bevestigde Luijer “En op dat tijdstip is er geen normale aannemer aan het werk. Het geluid kwam als een soort schokgolf; ik kon niet plaatsen wat het precies was. Zo vroeg in de ochtend ben je niet op je meest heldere moment. Ik heb met de gemeente gebeld, maar die wisten van niets. Er moet iets in de grond gebeurd zijn, maar achter mijn huis zijn geen bouwwerkzaamheden die dit lawaai kunnen veroorzaken, zo liet de gemeente weten. Ook het 0900 8844 nummer leverde niets op; ik kwam niet verder dan de telefoniste. Niemand weet nu wat; dat is toch raar! Het is een mysterie; ik hoop dat iemand die dit artikel leest, weet wat hier aan de hand is en dat ook laat weten.”

Abnormaal

Ook Annette Tuyn voelde de klappen: “Het was heel unheimisch. Het huis dreunde en mijn man en ik werden er wakker van. Je hoorde een klap “Boem!”, dan vijf tot tien minuten niets en vervolgens weer “Boem!”. Het huis trilde tot en met. Het was geen heien, want dat gaat in een bepaald ritme. Mijn man dacht dat het een soort explosies waren; we hebben minstens zes van die doffe dreunen gehoord. Het was abnormaal en ik ben benieuwd wat het geweest is. Het hele huis bewoog en dat was een angstige ervaring.”

Martin Pouw, woonachtig aan de Lijnbaanweg, deelt desgevraagd mede dat ook hij de klappen hoorde en Arno Brinkman, eigenaar van Fair Price, was eveneens wakker geworden van de geluiden. “Het leek op gedender of er een vrachtwagen voorbij kwam, maar dat is natuurlijk niet meer mogelijk voor mijn zaak. Ook de buurvrouw werd om 06:15 uur wakker. Wellicht waren mensen op de AWZI bezig met springstof om de afvalbakken te verwijderen.”

Sloop

Er vinden nogal wat sloop- en bouwactiviteiten plaats in Noordwijk, dus is de Woensdagkrant op pad gegaan om mogelijke verdachte locaties te bezoeken. De Portugese straatdekkers die af en toe gebruik maken van een trillingsapparaat om de keien voor het gemeentehuis vast te trillen, ontkennen in alle toonaarden dat zij op donderdagochtend actief waren. Ze lieten weten alleen op vrijdagochtend met deze apparaten gewerkt te hebben. Ook enkele bouwmedewerkers in de Digros gaven aan onschuldig te zijn: “Om zes uur ’s ochtends lig ik nog lekker in mijn nest.” Een ander grapte: “Ik was het, want ik ging die ochtend naar het toilet.”
Ook de buren van de awzi (afvalwaterzuiveringsinstallatie), die momenteel gesloopt wordt, geven aan dat deze werkzaamheden niet aan de gang waren op donderdagochtend. “Ze zijn woensdagavond wel tot 21:15 uur doorgegaan, maar daarna waren ze klaar met het sloopwerk”, aldus Marina Ravensbergen. Het blijft dus een raadsel wat de oorzaak is en dus wordt er volop gespeculeerd over de oorzaak. Zouden er criminelen ergens bezig geweest zijn om een ondergrondse muur door te breken om zo bij een gebouw naar binnen te kunnen?” is een van zo’n speculatie. “Zijn er hogere machten aan het werk of was er een aardbeving?” Wie het weet mag het zeggen. Hoe saai zou het leven zonder mysteries zijn.