Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2010

Hooghkamer van start

TEYLINGEN – Begin 2012 moeten de eerste huizen gebouwd worden voor de wijk Hooghkamer, aan de rand van Voorhout. Vrijdag 1 oktober ondertekenden wethouder John Stuurman en vertegenwoordigers van Terra Ontwikkeling, een samenwerkingsverband tussen Heijmans Vastgoed en NIBC, een convenant om dit te bereiken.

Door Joep Derksen

In het akkoord worden met Terra Ontwikkeling afspraken gemaakt voor het bouwen van woningen en de aanleg van de openbare ruimte op de grond die bij deze ontwikkelaar in eigendom is. Daarnaast koopt de gemeente van Terra Ontwikkeling grond voor de aanleg van de hoofdwegen, waaronder de wijkontsluitingsweg, een park en waterpartijen. Terra Ontwikkeling legt zich vast om ruim 400 woningen aan te leggen, met een gemiddelde waarde van 300.000 euro, zo laten Bernard Migchelbrink, directeur van NIBC en Edwin Prince, namens Terra, weten. Een project van zo’n 120 miljoen euro, dus.

De totale oppervlakte van het plangebied Hooghkamer is 348.473 m2. De gemeente koopt voor circa 2,8 miljoen euro 40.000 m2 grond die bestemd is voor de aanleg van de eerste en tweede fase hoofdinfrastructuur; vanaf de Jacoba van Beierenweg tot de Molentocht. Terra Ontwikkeling bouwt in eerste instantie 331 grondgebonden woningen en 69 appartementen. Van deze woningen wordt 20% bestempeld als “sociale woningbouw”. De grondgebonden woningen worden opgemaakt uit 251 woningen voor de vrije woningmarkt, 16 vrije kavels en 64 sociale woningen. Van de appartementen zijn 53 bestemd voor de vrije markt en zijn 16 stuks bedoeld voor de sociale sector. In het gebied komt dus ook hoogbouw; voor de sociale woningen zal dit “maximaal 3½ bouwlagen” zijn.

Stuurman was enthousiast over dit resultaat: “We volgen hiermee het coalitieakkoord; Teylingen bouwt voor de toekomst. Dit is de start voor het grote project Hooghkamer, waar in totaal 850 woningen worden gebouwd. De gemeente verwerft gronden van Terra Ontwikkeling om het bouwen in en van Hooghkamer mogelijk te maken. Dat is onder meer voor het realiseren van de hoofdinfrastructuur. Tevens willen we zorgen voor een Centraal Park, watergangen en hoofdwegen, waaronder een wijkontsluitingsweg. Wellicht wordt die wijkontsluitingsweg de aanzet tot een Noordelijke Randweg.”

Terra Ontwikkeling verwerft gronden van andere grondeigenaren om woonbuurten te realiseren. De aanleg van de woningen start begin 2012 met minimaal twintig woningen. In bouwfase twee, worden minimaal 137 woningen gerealiseerd en bouwfase drie draagt zorg voor de rest van de in totaal 400 woningen.
Vanaf 1 november ligt de stukken over het project Hooghkamer ter inzage. Hieronder vallen het ontwerp-bestemmingsplan, ontwerp-exploitatieplan, ontwerp-stedenbouwkundig plan en het ontwerp-beeldkwaliteitsplan. De eerste bouwvergunningaanvragen worden in december verwerkt door de gemeente.