Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 oktober 2010

Veel weerstand bij ondernemers tegen Ondernemersfonds

TEYLINGEN – Nog lang niet alle ondernemers zijn positief over de komst van het Ondernemersfonds Teylingen. Met name het verplichtende karakter om een opslag van 13% op de OZB-afdracht te betalen aan het Ondernemersfonds wekt weerzin. Om tegemoet te komen aan de weerstand en om meer duidelijkheid te geven organiseert de Stichting Ondernemersfonds Teylingen (SOT) op maandag 1 november een nieuwe informatiebijeenkomst.

Tijdens een presentatie voor de politieke partijen gaven de bestuursleden van het SOT aan dat slechts zeven ondernemers zich als tegenstander hadden geuit over de invoering van het ondernemersfonds. Een rondgang langs enkele willekeurige ondernemers blijkt dat nog lang niet alle opponenten van het ondernemersfonds in kaart zijn gebracht. Ook moest aan veel ondernemers uitgelegd worden wat dat ondernemersfonds nu precies inhoudt.

Cor Tetteroo van de gelijknamige bloembinderij in Voorhout noemt het ondernemersfonds “pure geldverspilling”. “Ik zie het nut er niet van in; het is een extra belastingafdracht, want ik heb er geen voordeel van als Teylingen gepromoot wordt. Ons bedrijf was dertig jaar lid van de TOV, maar toen ik een keer vroeg of deze vereniging namens mij bij de gemeente informatie wilde inwinnen over een oneigenlijke concurrent gaven ze niet thuis. Wat heb ik aan zo’n ondernemersfonds; dat heeft voor mij geen zin.”

Gepraat

Bakker Rene Tijsterman is ook tegen: “De politiek moet hier geen toestemming aan geven. Ik zie niets in dat Ondernemersfonds, we zijn al lid van de winkeliersvereniging Jacoba van Beierenhof; dat vind ik goed genoeg. Als iets 13% extra kost, ben ik nooit enthousiast. Zo’n ondernemersfonds is leuk, al dat gepraat met elkaar, maar er komt toch niets uit.”

De woordvoerders van landelijke ketens als Blokker en Zeeman is om een reactie gevraagd. Sjaak Van der Bom, manager marketing en communicatie van Zeeman stelt: “Het bundelen van ondernemers in belangenverenigingen is nooit een verkeerde zaak. Of we bij willen dragen aan activiteiten als de intocht van Sinterklaas of het rondlopen van de Paashaas, bepaalt de manager ter plekke. Als de gemeente de incassering van het geld voor het ondernemersfonds verplicht stelt, dan accepteren we dat. We kunnen niet anders.”

Frisse wind

Juwelier Jacques van Dijk, met vestigingen in Sassenheim en Voorhout, is tegen “al die poepelegein”. “De mensen die hier in Sassenheim in de ondernemersvereniging zitten zijn in mijn ogen geen ondernemers. Als je dat wel bent, koop je in je eigen dorp en ga je de spullen niet elders halen. Hier moet je bij de kerkmensen kopen, is de gedachtegang. Zo’n ondernemersfonds vind ik niets; wat moet je ermee als dezelfde mensen bij zo’n fonds betrokken zijn. Zonder een frisse wind werkt zo’n ondernemersfonds niet; als er mensen in zitten die hier geboren en getogen zijn, kun je het wel schudden.”

Gert Slootweg zit met zijn bloembinderij “Het vergeet mij nietje” aan het Oosthoutplein. “Het ondernemersfonds is een superslecht idee. De gemeente Teylingen maakt onderscheid in de locaties waar het gaat om promotie. Ik zit al 22 jaar aan het Oosthoutplein en er wordt niets aan promotie gedaan. De peiler is de Herenstraat. Ik heb geen zin om aan het ondernemersfonds mee te betalen, terwijl er voor het Oosthoutplein geen activiteiten worden opgezet en ik in feite de Herenstraat aan het subsidiëren ben. Als die 13% toeslag op de OZB verplicht wordt gesteld, ga ik het aanvechten.”
De eigenaren van groentespecialist Van Kesteren en vishandel Klok zijn wel voorstanders van het ondernemersfonds: “Je moet toch het winkelcentrum promoten en met de invoering van die belasting wordt iedereen gedwongen er aan mee te betalen”, laat Sandra Klok weten. Frans van Kesteren ziet een ander voordeel: “Grote zaken als Kruidvat en Blokker betalen zo ook mee. Tot nog toe profiteerden zij alleen maar van alle promotieactiviteiten zonder er ook aan bij te dragen.” Deze mening wordt gedeeld door Koos Langeveld van Langeveld Gastrovino: “Wij zijn lid van de TOV, maar bedrijven als de Blokker betalen hier niet aan mee. Op deze manier wordt het inhalen van Sinterklaas en de Paashaas weer betaalbaar. Wel moet na de invoering van het ondernemersfonds de bijdrage aan de TOV herzien worden, of de TOV moet meer zaken gaan ondernemen voor het huidige contributiegeld.”

1 Comments:

At 1:17 p.m., Anonymous Anoniem said...

Wat ik hier niet lees, is dat ook andere ondernemers dan winkeliers hier ook aan mee moeten betalen!!!
Wat hebben de vele kwekers, tuinders en andere ondernemers aan de Sinterklaas optocht???? HELEMAAL NIETS!!! Maar ze moeten wel meebetalen, en ze worden niet eens geraadpleegd over het op te richten fonds. Schandalig!!!

 

Een reactie posten

<< Home