Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 januari 2011

Dolf Kistemaker is Politicus van het Jaar 2010

LISSE - De politieke correspondenten hebben Dolf Kistemaker uitgeroepen tot Politicus van het Jaar 2010. Nu de fractievoorzitter van de PvdA eindelijk verlost lijkt te zijn van het juk van het beschermen van de eigen wethouder, ontplooit Kistemaker zich tot een alerte en ter zake kundig discussierend politicus. Maandag 3 januari mocht hij de Ine Elzinga-prijs in ontvangst nemen.

De jury van de Politicus van het jaar 2010-verkiezing heeft het dit jaar niet makkelijk gehad. Sinds maart is er een nieuwe gemeenteraad en iedereeen moet nog een beetje wennen. Nu is de politiek voor de politici zelf tegenwoordig ook niet eenvoudig. De toon wordt van oudsher gezet in Den Haag en daar stel je tegenwoordig niks meer voor zonder strafblad, borreltje teveel of tenminste een frauduleuze onderneming.

Dat is spelverruwing die zich in Lisse niet voordoet, denken velen. Maar waarom moest dan hier binnen een paar maanden in het openbaar moord en brand worden geschreeuwd over het wachtgeld van twee oud-wethouders? Tien, twintig jaar geleden mocht niemand er wat over zeggen; nu zijn we pas tevreden als iedereen zijn mening ergens heeft teruggehoord of gelezen.

Op een of andere manier lijkt de fractiediscipline dit jaar een soort collectief blok aan het been. Raadsleden van de coalitiepartijen VVD, D66 en Nieuw Lisse willen niet afzonderlijk reageren op een simpele vraag over gemeentelijke fusie. “Wij hebben allemaal het verkiezingsprogramma onderschreven en na de coalitieonderhandelingen óók het coalitieprogramma”, laten de fractievoorzitters namens hun zwijgende fractieleden weten.

De pers heeft dit jaar met belangstelling geluisterd naar onder andere Marius Nieuwenhuis, Jaap Schuijt, Dolf Kistemaker, Bert Verdoes, natuurlijk Cees Verburg en Bert van Santen. In deze top zes mist u veel leden van de coalitiepartijen. Dat is juist, want die lijken zichzelf als zwijgende meerderheid te beschouwen. Het is goed om te weten dat de prijs voor de Politicus van het Jaar - een bronzen penning van de beeldend kunstenaars Frans en Truus van der Veld - is vernoemd naar de journaliste Ine Elzinga, raadsverslaggeefster van het Witte Weekblad. Zij is veel te vroeg overleden in april 2006. Ine was voor journalisten een voorbeeld op het gebied van collegialiteit en integriteit.

De politicus van het jaar 2010 is Dolf Kistemaker. Het juryrapport stelt: ‘Dolf Kistemaker is onmiskenbaar een specialist. Wat hij zegt snijdt hout. Als fractievoorzitter toont hij zich nu een echte generalist, duidelijk verlost van de knellende band met een wethouder in het college. Dolf deelt op een prettige toon zijn kennis over ruimtelijke ordening met de gemeenteraad. Hij draagt iets wezenlijks bij aan menige discussie en dat bleek eigenlijk al direct tijdens de behandeling van het coalitieakkoord in de gemeenteraad.

Kistemakers eigen bijdrage aan de politieke spelverruwing – namelijk de kwalificatie ‘kulverhaal’ in de richting van collega-politicus van het jaar Bas Brekelmans – vergeven wij hem van harte, want zijn kritiek op de tussentijdse rapportage van het college sneed hout. Dat vond de wethouder uiteindelijk zelf ook. Dolf is geen held op sokken, weten we onder andere sinds de raadsvergadering van 23 juni, waar hij elegant sokloos in de Gaastraschoenen binnenwandelde. En zo ziet u maar weer: de pers ziet alles!

De jury bestond dit jaar uit de raadsverslaggevers van het Witte Weekblad en de Lisser, aangevuld met twee burgers met een bovengemiddelde belangstelling voor pers en politiek.
In voorgaande jaren waren de winnaars achtereenvolgens: Cees Verburg (2003), Hans de Jong (2004), Bas Brekelmans (2006), Joke Vermeulen (2007) en nog een keer Cees Verburg (2008). Voorafgaand aan een verkiezingsjaar wordt de prijs niet uitgereikt.