Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 januari 2011

Plannen voor restyling van ruïne van Teylingen

TEIJLINGEN – De oude en reeds lang verdwenen gebouwen rondom de ruïne van Teylingen komen op symbolische wijze toch weer terug. De Kastelenstichting Holland en Zeeland wil de locaties waar deze gebouwen stonden met heggetjes aanduiden. Ook zijn er plannen om de tweede gracht, die lang geleden gedempt is, weer aan te leggen.

Gerard Rutgrink is beheerder van de ruïne van Teylingen en hij bevestigd dat de Kastelenstichting Holland en Zeeland en de Rijksgebouwendienst het idee steunen om de contouren van de oude voorburcht in de vorm van haagjes te laten herrijzen. Deze plannen zijn nog in een heel pril stadium, maar het is de bedoeling om in de toekomst de voorburcht zichtbaar te maken. We geven de voorkeur aan haagjes boven het opmetselen van de muren tot boven het maaiveld. Op die manier bescherm je het oude, want je laat het in de grond zitten. Tegelijkertijd visualiseer je de voorburcht wel voor de mensen en de beleving.”

Een tweede gracht is ook één van de plannen waarover nagedacht wordt. Een deel van het gebied waarop de slotgracht lag is al aangeworven door aankoop van perceel Duivenvoorden, waar de oude kaasschuur ook op staat. Rutgrink: “Daar komt onze toekomstige ontvangstruimte en expositieruimte. Het zou mooi zijn als het naastgelegen stuk grond door de Rijksgebouwendienst verworven kan worden. Zo kan die tweede slotgracht in haar geheel weer terugkomen.”

Middeleeuwse tuin

Het weiland achter de firma Meijer was voorheen bollengrond. Ook dat gebied staat op de nominatie om gekocht te worden, laat de beheerder weten. “Als dat verworven is, kunnen we daar ons evenemententerrein op maken. Dat zou een ideale situatie wezen, want je hebt dan ook ruimte voor het maken van een middeleeuwse tuin. Met al die ontwikkelingen kunnen we het publiek veel beter laten zien hoe het leven vroeger geweest is.” De kastelenstichting en de Rijksgebouwendienst hopen het benodigde geld via fondsenwerving en donaties binnen te krijgen, onder meer van de Provincie Zuid-Holland en via Europese subsidies.
De haagjes kunnen binnen vijf jaar verwezenlijkt worden, verwacht Rutgrink, al zal de tweede slotgracht een lange termijn planning hebben.