Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 januari 2011

Ketting

Column: De waan(zin) van de week

Hoe snel zou er een oplossing komen voor Brandon, als de directeur van ’s Heeren Loo in Ermelo iedere dag op zijn kantoor acht uur lang zou worden vastgeketend? Brandon is de 18-jarige verstandelijk gehandicapte jongen die al drie jaar met een ketting aan de muur zit. Voor zijn ouders is dat een – begrijpelijkerwijze – verschrikkelijk aanzicht en ze hebben de publiciteit gezocht in de hoop dat hun zoon menswaardiger behandeld wordt.

Het personeel is bang voor het onvoorspelbare gedrag en daarom moet Brandon maar aan zo’n tuigje vast zitten. De Tweede Kamer hield een spoeddebat naar aanleiding van een EO-uitzending en zowel de PvdA als het CDA reageerden geschokt. “Dit moet niet kunnen” oordeelde Sabine Uitslag (CDA) en Wolbert (PvdA) zei: ‘De situatie moet per direct verbeteren.’ Als een hond of kat drie jaar lang 24/7 aan een ketting ligt, krijgt de eigenaar onherroepelijk de sterke arm der wet op z’n dak. Echter, staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten – Hyllner (Ministerie van VWS) oordeelde dat de zorg voor Brandon “voldoet aan de normen”. Nou, mevrouw Veldhuijzen, dan zijn de normen gewoon fout. In Nederland mag het niet zo zijn dat inwoners dag in dag uit geketend worden. Als het personeel angst heeft om iemand te verzorgen, dan moet er vervangend personeel komen dat wél het lef en de kwaliteiten heeft om voor ‘lastige’ patiënten te zorgen. En dan geldt het niet alleen voor Brandon, maar ook voor de andere veertig anonieme geketende medemensen in zorginstellingen.

Controle

Ondertussen zet de overheid haar controledrang en –dwang gewoon door. Kentekengegevens die tijdens automatische cameracontroles zijn geregistreerd mogen in verband met de privacywet slechts korte tijd bewaard worden. Enkele politiekorpsen sloegen deze gegevens echter maanden op en overtraden dus de wet. De politie wordt echter niet gestraft voor deze ongehoorzaamheid, maar beloond, want minister Opstelten (ministerie van Veiligheid en Justitie) wil een kentekendatabank voor misdadigers. Zo kan van miljoenen Nederlanders worden bijgehouden waar ze op welk moment van de dag zijn. Big Opstelten is watching you!

Het speculeren in grondstoffen moet worden verboden. Wereldwijd stijgen voedselprijzen de pan uit en kunnen miljoenen kinderen veel minder eten omdat hun ouders de rijstkorrels niet meer kunnen betalen. Die stijgende prijzen worden veroorzaakt door een handvol speculanten die maar aan drie dingen denken: ‘GELD! WINST! en COMMISSIE!’ Ik pleitte op 9 december 2008 al voor een verbod op handel in olie. Al jaren betalen we veel te veel voor etenswaren waar olieproducten in zitten en de benzine. Laat dat grondstoffenspeculatieverbod maar zo snel mogelijk komen en breidt het dan direct uit met een oliespeculatieverbod.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Marcel Marlier (80): Belgisch illustrator
Frans Minnaert (81): Belgisch kunstschilder
Wilfrid Sheed (80): Amerikaans schrijver
Carla Swart (23): Zuid-Afrikaans wielrenster
Cora (23): Duits pornoster
Paul Ducheyne (85): Belgisch voetbalvoorzitter
Guup Kraijenhoff (88): Voorzitter Rode Kruis
Fred Arthur Nettelbeck (60): Amerikaans dichter
Sonia Peres – Gelman (88): Israëlisch presidentsvrouw
Reynold Price (77): Amerikaans schrijver, dichter en essayist
Charles Zwolsman (55): Nederlands drugsbaron
Pak Wan-So (79): Zuid-Koreaans schrijfster
Pandit Bhimsen Joshi (89): Indisch zanger

Het woord van de week: grondstoffenspeculatieverbod.

1 Comments:

At 2:15 p.m., Blogger Koos Roetbank said...

Ik ben bang dat het laatste deel van uw artikel ietsje teveel vanuit begrijpelijke emotie is geformuleerd.

De grondstoffenmarkten bestaan uit twee partijen, namelijk leverancier en afnemer en er vindt in tegenstelling tot de financiële markten altijd levering plaats.

De leverancier wil graag de prijs van zijn afzet veilig stellen en gaat daarom een zg termijncontract aan met een tussenpersoon, door u speculant genoemd, die zijn prijsrisico overneemt. Ook als de prijs van het product zakt zal de leverancier altijd een vaste prijs ontvangen. Die wordt dan door de speculant betaald.

De afnemer wil zijn aankkoopprijs veilig stellen en gaat een termijncontract aan, ook weer met een speculant, waarbij hij zijn aankoopprijs veilig stelt.

De speculant is dus niet meer als een verzekeraar die toekomstige risico's van leverancier en afnemers wegneemt en daar geld mee verdient of verliest. Ze leven van het juist inschatten van die risico's en de premie die ze voor de verzekering ontvangen. Het verdient leuk maar rijk wordt je er zeker niet van.

De toekomstige prijzen worden daarmee altijd door de afnemer vastgesteld. Hoe zou de speculant dat kunnen? Hij heeft geen fysieke voorraden en kan geen prijs afdwingen maar slechts afwachten wat de markt doet.

De hoge prijzen op de voedselmarkten worden vooral veroorzaakt door de snel stijgende vraag uit China. Als 2e economie ter wereld en waarschijnlijk binnen 2 jaar de grootste ter wereld raken ook de chinezen snel aan welvaart gewend. En ze hebben meer dan genoeg geld om ervoor te betalen. Ze bieden gewoon meer dan een ander. Dit geldt voor alle verbruiksgoederen, dus ook voor olie. Als u een winkel van een willekeurige keten binnenwandelt is de kans heel groot dat deze al in handen van een Chinese beleggingsfirma is.

De gestegen prijzen van goud en zilver hebben een andere achtergrond, namelijk dat deze worden gezien als een veilige belegging bij de komende ineenstorting van de dollar, waarschijnlijk eind dit jaar. Dit goud en zilver zal nooit gebruikt worden. De kans dat de dollar zijn plek als "preferred money"gaat verliezen is door de "druk maar geld bij" politiek van Obama steeds groter aan het worden.

De USA moet zoveel rente betalen dat als alle inwoners 100% belasting gaan betalen er nog steeds niet genoeg is om de rente en aflossing te voldoen. Dus moet er steeds meer worden geleend of bijgedrukt.

Het vertrouwen in de dollar wordt steeds minder, zeker in de opkomende landen als China, India en Rusland. En daar lopen al besprekingen in die richting.

En als dat gebeurt zijn voor de USA echt de rapen gaar. Want de USA kan nu aan elke betalingsverplichting voldoen door dollars te printen die iedereen ter wereld nu nog als betaling accepteert. Maar bij verandering van status kan dat niet meer.

Ik weet dat het een populair verhaal is in de politiek. Maar die hebben alleen maar belang bij hoge prijzen omdat allerlei belastingen (tw) en accijnzen direct aan die prijzen gekoppeld zijn en zullen er echt niets aan doen. Maar iemand moet nu eenmaal wel de schuld krijgen. En speculant bekt lekker.

Kortom, het zit allemaal wat genuanceerder in elkaar waarbij ik (al 26 jaar "speculant"), uw afschuw deel voor de wereldwijde gevolgen van China's beleid.

m vr gr

Koos

 

Een reactie posten

<< Home