Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 januari 2011

Winkelcentrum is AED-proof

LISSE – Het is voor mensen met een hartaandoening een stuk veiliger om in het winkelcentrum te lopen. Sinds dinsdag 11 januari ligt er overal binnen een afstand van honderd meter een AED-defibrillator klaar om gebruikt te worden. Die dag namen wethouder Adri de Roon (D66) en citymanager Harry Duivenvoorden het 17de exemplaar in gebruik.

Een AED kan het hart weer op gang brengen en zorgt er zo voor dat iemand met een hartaanval niet nodeloos minutenlang moet blijven wachten tot de hulpdiensten arriveren. Zo wordt extra permanente schade aan het hart of de hersenen voorkomen. De buren Ab Baaij (vishandelaar) en Alex de Bruin (keurslager) hadden de handen ineengeslagen om de kosten voor de AED samen te dekken. In de huidige tijd moet iedereen op de centjes letten, maar de ondernemers hebben de 1.500 euro investering er graag voor over.

Baaij: ‘Elk leven dat we kunnen redden, is er één. Indien nodig, kunnen niet alleen onze klanten, maar ook ons personeel en familie er gebruik van maken. Dat is niet in geld uit te drukken.” Alle medewerkers van de deelnemende ondernemingen in het dorpscentrum krijgen een cursus om de AED-machine ook te kunnen gebruiken. Dat is niet zo moeilijk, schat De Bruin in: “Dat ding praat tegen je en een kind kan de was doen.’
De citymanager klopte zichzelf op de borst dat hij een heel goede deal had gesloten voor de aanschaf van de 17 defibrillatoren. Tevens vertelde hij dat er bij iedere kassa een plattegrond ligt met informatie over de AED-locaties. De wethouder informeerde: ‘Ik ben erg blij dat we zoveel AED’s gerealiseerd hebben. Eerder was dit al gebeurd in gemeentelijke gebouwen en sportverenigingen. Bij Alverha bleek het moeilijker te realiseren, maar het is toch gelukt.’ De gemeente betaalt de helft van de kosten voor iedere AED die aangeschaft is bij het Lissese bedrijf PreSafe. De Roon stelde trots: ‘Weinig gemeenten in deze regio hebben zo’n AED-dichtheid.