Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 februari 2011

Laaggeletterdheid moet uit de taboesfeer

LISSE – De gemeente heeft honderd euro ter beschikking gesteld, zodat de Bibliotheek Bollenstreek kan beschikken over extra boeken voor het lees- en schrijfplein voor laaggeletterden. Maandag 31 januari namen Ineke Berkhout (ID College) en Wilma van Werkhoven, Ambassadeur voor het leren lezen en schrijven, de boeken in ontvangst.

Voor dit gemeentelijke subsidiebedrag kunnen twaalf nieuwe boeken gekocht worden, waarin bestaande verhalen in een versimpelder vorm worden verteld. Voorbeelden van dit soort boeken zijn ‘Komt een vrouw bij de dokter’ en ‘Ik omhels u met duizend armen’. Maar liefst een op de tien Nederlanders kan niet, of zeer moeilijk, lezen. En het zijn niet alleen allochtonen: maar liefst een miljoen Nederlanders en 500.000 allochtonen hebben leesproblemen.

Nog altijd is laaggeletterdheid een taboe, al wordt het wel minder. Toch gebruiken veel mensen nog altijd smoesjes om niet te laten merken dat ze het lezen niet machtig zijn. ‘Ik heb mijn bril thuis laten liggen’ of ‘Ik neem deze brochure mee, zodat mijn man die ook kan lezen’, zijn hier maar enkele voorbeelden van. Van Werkhoven weet dit als geen ander. Ze groeide op in een omgeving waarin haar geen zelfvertrouwen aangeleerd werd. Op de basisschool kreeg ze geen goede begeleiding om te leren lezen en na anderhalf jaar huishoudschool hield ze het voor gezien en besloot in de huishouding bij bejaardentehuizen te gaan werken. ‘Zelfs mijn man wist van niks. Hij kwam er pas na jaren achter omdat ik geen post durfde open te maken. Ik heb hem snikkend verteld dat ik niet kon lezen, maar hij vond dat helemaal niet erg.’

Vier jaar geleden raapte Van Werkhoven de moed bij elkaar en besloot te proberen om het lezen te leren. Ze kwam in contact met Berkhout en het resultaat mag er wezen. Trots: ‘Nu kan ik gelukkig aardig lezen en soms al begrijpend lezen, al blijft het door mijn onzekerheid moeilijk. In ieder geval hoor ik bij de ‘normale’ groep van lezende mensen.’ Brekelmans luisterde geïnteresseerd en concludeerde: ‘Angst en schaamte is een drempel waar je je over heen moet zetten; op dat moment kun je de stap nemen om te leren lezen. In dit geval hebben we honderd euro betaald voor extra boeken, maar als wij als gemeente nog tien extra boeken moeten regelen, dan is dat geen probleem.’

Berkhout laat weten: ‘Ook in de Duin- en Bollenstreek komt laaggeletterdheid voor, meestal vanwege een complex van factoren zoals dyslexie, het van jongs af moeten werken tussen de bollen of het thuis helpen van moeder. Het is belangrijk dat mensen een nieuwe start maken en het ID-College begeleidt hen samen met ROC Leiden. Deze bijeenkomsten voor maximaal twaalf personen vinden op dinsdagavond en woensdagmiddag plaats in de MVO Lucia.’ Voor meer informatie kunnen laaggeletterden, of hun familie / vrienden, bellen naar: 071 535 8601 en vraag naar Ineke Berkhout.