Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 april 2011

FC Lisse op rand van afgrond

LISSE – Een boekenonderzoek bij FC Lisse heeft aangetoond dat de vereniging al jaren gebukt gaat onder structurele tekorten. Bovendien ontbrak tot 2010 een administratieve organisatie en heeft het bestuur niet (tijdig) kunnen sturen. Hierdoor werden de begrotingen niet realistisch en konden de tekorten oplopen. Deze conclusies trekt BDO Consultants B.V., die in opdracht van het college van burgemeester en wethouders het boekenonderzoek uitvoerde. Dinsdag 29 maart werd het onderzoek openbaar gemaakt.

In de afgelopen tientallen jaren hield FC Lisse regelmatig het handje op bij de gemeente, of het nu ging om het verstrekken van leningen, het aanleggen van kunstgrasvelden of de bouw van nieuwe kleedkamers. Ook de miljoenen euro kostende sporthal is indertijd voor een gulden overgedragen aan de club. Enkele jaren geleden nog vroeg FC Lisse aan de gemeente om garant te staan voor het dekken van een tekort. Hiermee ging het college akkoord. Echter, toen hetzelfde verzoek in 2009 werd gedaan, begonnen de alarmbellen langzaam af te gaan. Het college besloot een onderzoek in te stellen naar de financiële handel en wandel van de club. De resultaten liegen er niet om.

Het rapport stelt: ‘De koers, het beleid en de doelen van FC Lisse waren de afgelopen jaren onduidelijk. De afgelopen vier seizoenen heeft de club verlies geleden. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het financieel resultaat van de ‘Zaterdag 1’ selectie en de kosten die verband houden met het exploiteren van het gebouw.’ Bovendien heeft de vereniging verzuimd om geld te reserveren voor het opzetten van een nieuwe sporthal. Jaarlijks had de club 50.000 euro moeten afschrijven. Dit is niet gebeurd en dat is een financiële doodzonde, want de huidige hal gaat nog hooguit een jaar of zeven mee.

BDO stelt dat FC Lisse de komende jaren moet saneren en haar inkomsten moet verhogen. Ook moet de club op organisatorisch en financieel vlak orde op zaken brengen. Om dit te realiseren stelt de gemeente een commissaris aan die de financiën van de club onder handen neemt. Dat er actie ondernomen moet worden, is absoluut duidelijk, aldus het rapport: ‘Niets doen is geen alternatief voor zowel de gemeente als FC Lisse. De kans op een faillissement van FC Lisse is aanwezig waardoor de bank zich kan beroepen op de door de gemeente afgegeven garantstelling.’

De voetbalvereniging heeft in de afgelopen vier jaar verlies geleden; in totaal 157.658 euro. Hierdoor is het eigen vermogen bijna gehalveerd naar 247.204 euro. Pas na een bestuurswisseling in 2009 is er een plan van aanpak geschreven. Inmiddels is de oude penningmeester ontheven uit zijn functie en is er een financiële interim-manager aangetrokken. Een definitieve oplossing voor het overbruggen van de tekorten is echter nog niet gevonden.