Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 mei 2011

Polenhotels aangepakt

NOORDWIJK – De zogeheten Polenhotels zijn de gemeente een doorn in het oog en daarom komt het college van burgemeester en wethouders met het plan om de 1- en 2-sterrenhotels aan te pakken. Met een nieuw op te richten Noordwijkse Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) moet geld bijeengebracht worden, zodat de hotels met weinig sterren ‘meer mogelijkheden krijgen’.

De gemeente laat weten dat de NOM gebruikt wordt om Noordwijk aan Zee een ‘kwaliteitsslag’ te geven. Een woordvoerder laat weten: ‘De hotels zijn nu een probleem. De toerist laat ze links liggen, want deze mensen willen meer luxe. Ondertussen worden de hotels gebruikt om tijdelijke arbeidskrachten te huisvesten. Zo verdienen de eigenaren een inkomen, maar woonbuurten zijn er niet echt blij mee vanwege de overlast. Er is sprake van een impasse.’

Wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) ziet de nieuwe denkwijze wel zitten. ‘Ik geloof in de kansen die de NOM biedt, om deze impasse te doorbreken. Momenteel investeringen in de herontwikkeling van de oude één of twee sterren hotels uit, zolang er onzekerheid in de markt bestaat of de lokale overheid aan herontwikkeling mee wil werken. Met een ontwikkelingsmaatschappij geven we een krachtig signaal af dat wij in de toekomst een andere invulling van deze hotels voor ogen hebben.”

Vaak beschikken de (particuliere) eigenaren van de hotels niet over voldoende geld om fors in het pand te investeren. Met een verminderende toeloop van de toeristen, gaan daarom steeds meer eigenaren over tot het verhuren van hun verblijfplaatsen aan werkimmigranten. Daarom wil de gemeente de hotels helpen om hun locatie te herontwikkelen.

Het is de bedoeling dat hoteleigenaars, investeerders en de gemeente deel gaan nemen aan de Noordwijkse Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De ontwikkelingsmaatschappij verwerft het vastgoed en geeft het in een tijdsgebonden erfpacht uit aan de huidige eigenaars. Met kapitaal van de participerende investeerders krijgen zij hiervoor een lening tegen gunstige voorwaarden. De gemeente werkt actief mee aan herontwikkeling, bijvoorbeeld door wijziging van bestemmingsplannen. Door afdracht van een deel van de te verwachten waardevermeerdering van het onroerend goed zullen de exploitanten van de panden op hun beurt financieel bijdragen aan gemeentelijke investeringen in het openbaar gebied rondom de panden.

‘Door de mogelijkheid van herontwikkeling aan te bieden ontstaat een aantrekkelijker alternatief en bieden we met de Noordwijkse Ontwikkelingsmaatschappij zelfs een helpende hand aan om de ontwikkelingen vlot te trekken en te faciliteren in uitdagende economische tijden’, aldus Van Ast. De wethouder vindt dat de ‘verpauperde hotels’ de indruk versterken dat er sprake is van verrommeling en vindt hiermee wethouder Leendert de Lange (VVD/JES) aan zijn zijde: ‘Het hotelbeleid in Noordwijk geeft ruimte aan vernieuwing om in te blijven spelen op de wensen van de moderne toerist. Om het goede te behouden moet je her en der snoeien. Het starten met een ontwikkelingsmaatschappij past daar goed in. Bovendien zijn deze hotels nooit voor het huidige gebruik bedoeld, ze zijn er feitelijk zelfs voor ongeschikt. Onze arbeidsmigranten verdienen dan ook fatsoenlijke huisvesting.’

Volgens de gemeente zijn de uitnodigingsbrieven aan de hoteleigenaren de deur al uit. De heer Van der Zalm van Zeemotel Zeezicht laat echter weten: ‘Ik heb niets gehoord over de NOM. We zijn bezig met nieuwbouwplannen, maar daar wil ik nog verder niets over bekend maken.’