Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 mei 2011

Politici leren over Galileoproject

NOORDWIJK – CDA’ers uit alle geledingen bezochten vrijdag 13 mei het ESA (European Space Agency ). Onder hen bevonden zich de wethouders Martijn Vroom (Noordwijk) en Daan Binnendijk (Katwijk), maar ook landelijk bekende CDA’ers als Liesbeth Spies (Provinciaal Gedeputeerde) en Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier.

De politici kregen taaie kost te verhappen en werden overladen met feiten en cijfers. Maar ook echt nieuws passeerde de revue, want Marco Lisi, system procurement manager van het Galileo programma liet weten dat een besluit was gevallen over de eerste lanceringsdatum van de in totaal dertig Galileosatellieten. Dit zal na de zomer plaatsvinden en iedere drie maanden worden twee nieuwe satellieten met een Sojuz-raket in de atmosfeer geschoten. Wanneer deze satellieten in de lucht hangen, beschikt Europa over haar eigen GPS-volgsysteem. Lisi verwacht dat het Galileosysteem eind 2014 of begin 2015 operationeel kan zijn.

Lambert van Nistelrooij, CDA-lid van het Europees Parlement, vond het een goede zaak: ‘Al moeten we wel keiharde standaarden aanhouden en de eisen vaststellen waaraan de landen moeten voldoen voor het gebruik maken van de diensten van Galileo.’ Het bezoek werd meegenomen naar de CDF-ruimte; de enige plek in Nederland waar een internationale videoconferentie kan plaatsvinden. De politici kregen te horen dat de ESA op ICT-gebied bij de top moet blijven horen: ‘We worden voortdurend aangevallen; nadat we nieuwe computers hebben geïnstalleerd, vinden de eerste aanvallen binnen vijf minuten plaats.’

Spies was onder de indruk van haar eerste officiële bezoek: ‘Het is een enorme opgave om het belang van ESA/Estec duidelijk te maken. Goede technologie verdient zichzelf terug. Deze organisatie is een kanjer voor dit deel van Zuid-Holland.’ Ook wethouder Vroom was enthousiast: ‘Door het Galileosysteem krijgen we een onafhankelijk navigatiesysteem. Onze beurzen draaien op de atoomklokken, die weer afhankelijk zijn van het Amerikaanse navigatiesysteem. Met het Galileoproject komen er weer meer banen naar Noordwijk.’ Zijn collega-wethouder Binnendijk beaamde dit: ‘De ESA levert extra economische efforts op; elke geïnvesteerde euro zorgt voor een verdrievoudiging van het rendement. Nu zie ik het belang van deze organisatie met mijn eigen ogen.’