Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 mei 2011

Weinig vraag naar goedkope woningen

STREEK – De komende twintig jaar komen er voornamelijk alleenstaanden- en eenouderhuishoudens bij. Dit leidt in eerste instantie tot een groei in vraag naar woningen, maar rond 2033 gaat het aantal geboorten omlaag en neemt de sterfte heel erg toe. De leden van de grijze golf verruilen dan namelijk het tijdelijke voor het eeuwige. Deze voorspellingen deed Ewoud Smit, demograaf Provincie Zuid-Holland tijdens de vergadering van de commissie Regionale Zaken op dinsdag 10 mei.

Nu al is er in sommige regio’s sprake van een bevolkingskrimp, zoals in Limburg, maar de regio Holland-Rijnland blijft voorlopig populair. Smit: ‘Het inwonertal liep de afgelopen 20 jaar uit van 500.000 naar 520.000. De verwachting is dat het tot 2025 groeit naar 540.000 – 560.000 mensen.’ Voor een evenwichtige woningvoorraadgroei moeten er ieder jaar 2.300 woningen bijgebouwd worden, maar dat aantal wordt bij lange na niet gehaald: het aantal blijft steken op hooguit 1.800 per jaar.

Smit: ‘De vraag is hoe je slim omgaat met de woningen voor alleenstaanden. Het bijbouwen van nieuwe eengezinswoningen is niet zo slim, want uiteindelijk komen die huizen allemaal vrij. De bevolking en huishoudens groeien gestaag door vanwege de centrale ligging tussen de grote steden alsmede de aanwezigheid van de universiteit / HBO van Leiden. De druk van de Haarlemmermeer zal groter worden om gebruik te maken van deze regio voor de woningbouw.’

De demograaf liet verrassenderwijs weten dat er bijna geen vraag meer is naar goedkope woningen: ‘De vraag is het hoogst in de middelbare koop- en huurwoningen.’ De wegtrekkende jongeren tussen 18 en 34 jaar richting de grote steden blijft wel een probleem in deze regio.