Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juni 2011

De stamtafel is dicht

VOORHOUT – Na bijna twintig jaar was het dan eindelijk zover: de allerlaatste stamtafel werd zaterdag 4 juni gehouden in hotel café restaurant Boerhaave. Voor deze gelegenheid kwamen niet alleen de vaste stamtafelaars, maar ook een aantal voormalige frequente bezoekers. Zij dankten voorzitter Jack Josten uitgebreid voor alle inzet die hij sinds 1993 heeft gedaan.

De stamtafel ontstond indertijd als praatclubje bij Voorhout Vooruit, waarna het in de hoogtijdagen ruim 90 mensen op bezoek kreeg. Allerlei politieke en infrastructurele perikelen passeerden iedere maand de revue, al bleek gedurende de loop der jaren dat deze locatie eerder diende als verbale uitlaatklep dan als plaats waar spijkers met koppen geslagen konden worden. Jan Zuilhof, een vaste stamtafelaar, liet weten waarom hij in al die jaren desalniettemin nooit verstek heeft laten gaan. ‘Je ziet hier mensen om je heen die je anders niet ontmoet. Je praat met hen over ideeën waarvan je weet dat er geen donder van terechtkomt en tegelijk drink je een borreltje.’

Ook dit keer passeerden verschillende onderwerpen de revue. Zo liet de aanwezige wethouder Kees van Velzen (CDA) weten dat ‘binnen deze collegeperiode de palen geheid worden voor de noordelijke randweg’. Ook meldde hij dat het Overbosch voor de aanleg van een rotonde niet zo grotendeels gekapt hoeft te worden als eerst gedacht; in plaats van 25% van het bos verdwijnt volgens deze nieuwe plannen ‘slechts’ 12% van het historische bos.

Josten blikte terug op twee roerige decennia: ‘Politici komen en gaan, maar ambtenaren en ontwikkelaars winnen het altijd. Zacht moet steeds wijken voor hard; er moet verdiend worden en mede daarom is het groene hart rondom de Agnes kaal geslagen. Door het creëren van heel efficiënte bestuurslagen, breken we gemeenschappen af.’ Het was aan de overige stamtafelaars om hun laatste wensen richting de politiek nog één maal te uiten. De tunnel onder het spoor moet er toch eens komen, de N444 moet rond het Overbosch aangelegd worden en putten en deksels moeten voortaan niet meer in fietspaden maar op de weg zelf worden aangelegd, zo werd gesteld.

Nadat enkele mensen hun persoonlijke hartenwens richting de voorzitter hadden geuit, sloot Josten uiteindelijk geëmotioneerd de allerlaatste stamtafel. Met verstikte stem liet hij weten: ‘De stoelen worden opgeruimd, de glazen worden gespoeld. De stamtafel is dicht.’ Het einde van een stamtafeltijdperk was gekomen. Er wordt echter serieus gedacht om een nieuwe stamtafel in Sassenheim op te richten, zo liet stamtafelaar Jan Hoogeveen weten.