Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juni 2011

Kunstwerken strijden om plaatsing

LISSE – Nog drie kunstvoorwerpen zijn in de race om mooie sier te maken in de wijk Ter Beek. Over enige tijd mogen de Ter Bekenaren genieten van een drie meter hoge schelp, een zon met een stralenkrans of een tulpenbol. De leden van de commissie Kunstaankopen lieten zich dinsdag 24 mei voorlichten door de betreffende kunstenaars. Half juni neemt de commissie een besluit over het winnende ontwerp.

Het was een lastige opdracht om een mooi kunstwerk te ontwerpen voor Ter Beek, zeker gezien de randvoorwaarden die gesteld werden. Het moet een herkenbaar beeld zijn, dat niet overheersend ten opzichte van het landschap is. Het object moet een verzamelpunt zijn, maar geen hangplek worden en de hoogte mag maximaal drie meter zijn. Toch lukte het de drie kunstenaars Harmen Lamers, Dorothé Jehoel en Linda Verkaaik om drie compleet verschillende kunstuitingen te presenteren.

Lamers presenteerde zijn idee; een bronzen slakkenhuis met daarbij een kinderfietsje van hetzelfde materiaal. ‘De topgeval van het drie meter hoge slakkenhuis heeft dezelfde vorm als de Engelbewaarderskerk die hier achter staat. De kleurcompositie van de schelp loopt van donker naar licht. Het driewielertje, een exact afgietsel van een echte driewieler, geeft de sfeer dat er mensen wonen, komen en gaan. Deze driewieler zorgt voor de vriendelijkheid van het karakter op deze locatie vlak naast het fietspad.’

Jehoel roemde haar tulpvormig beeld ‘Flora’, gemaakt van rosé graniet. ‘Het beeld belichaamt de compacte kleinschaligheid van de wijk. Door een elegante ingetogenheid en de monumentale uitvoering van de vorm maakt het beeld zich visueel vrij van de omgevende objecten.’ Ook deze tulpvorm doet enigszins denken aan de vormgeving van de Engelbewaarderskerk.

Een opmerkelijk beeld is de Zon met stralenkrans van Verkaaik. In de waaierachtige stralenkrans zijn twee gebouwen uit de Lissese geschiedenis opgenomen; ’t Huys Dever en de Engelbewaarderskerk. Meer aan de buitenkant zijn de patronen van de bollenvelden en de bloembollen te zien. Het kunstwerk wordt gemaakt van verzinkt staal en glasmozaïek. Verkaaik besluit: ‘De vorm van de zon verwijst naar Lisse als het middelpunt van het universum, maar ook de energiebron om de tulp te laten bloeien.’

De commissie Kunstaankopen komt in juni weer bij elkaar. Dan overleggen de leden, samen met enkele buurtgenoten, welk kunstwerk in de wijk Ter Beek geplaatst wordt.