Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juni 2011

Sportlaanproject klaar voor de start

Haven, hofjes en torens


LISSE – Het bedrijf dat het Sportlaangebied mag herontwikkelen is ABC Vastgoed uit Arnhem. De naam van deze onderneming werd dinsdag 17 mei openbaar gemaakt door wethouder Bas Brekelmans (VVD). In het gebied komen 197 marktwoningen en 126 sociale woningen. Het plan ‘De Waterkanten’ kenmerkt zich door veel laagbouw, maar ook zijn er hogere bouwwerken, zoals de Tweelingtorens (het Lissese equivalent van de Twin Towers, JD). Er komt een klein haventje en 70% van het wagenpark moet onder de grond geparkeerd worden.

Brekelmans was zeer enthousiast over de plannen: ‘Dit is het grootste ontwikkelingsplan dat we ooit in Lisse hebben gehad. ABC Vastgoed heeft ons 10,4 miljoen euro geboden om het gebied te ontwikkelen, terwijl we een minimum bod van 8,95 miljoen euro moesten hebben. Qua omzet wordt dit een project van 100 miljoen euro, want er komen maatschappelijke voorzieningen, een sporthal, zwembad, sportvelden en duurzaamheidsvoorzieningen zoals een warmte/koude opslag.

Directeur Hans Al van STEK laat weten dat zijn organisatie al 126 woningen en appartementen gaat afnemen van ABC Vastgoed. Deze woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor de huurders van de Van Speykflats die op de nominatie staan gesloopt te worden. Al: ‘Er komen woningen voor ouderen, groepswonen en starters. Ze zullen duurder zijn dan de huidige woningen, maar brengen meer kwaliteit. Er komen verschillende huurtarieven oplopend tot 652 euro per maand.’ Een deel van het plan wordt al gerealiseerd voordat (een deel van) de Van Speykflats gesloopt worden.

Van de 197 woningen voor de openbare huizenmarkt moet 55% eengezinswoningen zijn, zo is de verwachting. Hieronder valt een bouwblok met 27 vrije kavels waarbij de kopers hun eigen type huis kunnen realiseren. ABC Vastgoed heeft dit onderdeel van het plan ‘Nieuw Lisse’ genoemd, niet beseffende dat er een politieke partij is met dezelfde naam. Op de locatie waar nu de Van Speykflats staan, moeten villa’s en twee-onder-een-kapwoningen komen.

In de eerste fase, vanaf 2012, worden de sporthal en zwembad met beweegbare bodem en een glijbaan (65 meter) gerealiseerd. De Sporthal is in drieën deelbaar en op de eerste verdieping komen tribunes. Tevens zijn er twee gymzalen en een wellness/fitnessruimte. Als de nieuwbouw van het sportcomplex is voltooid, worden het huidige zwembad en de sportzalen van het Fioretticollege gesloopt. In 2014 worden de eerste marktwoningen en minimaal 50 sociale woningen gebouwd op de locatie waar nu de sporthal staat. In 2015 of 2016 begint de eerste fase van de sloop van de Van Speykflats. Pas hierna begint ABC Vastgoed met de voorverkoop van de geplande villa’s en vrije kavels.

Als de provincie doorzet met haar wens om door dit gebied een HOV-lijn aan te leggen, wat zijn dan de gevolgen voor dit plan? Brekelmans: ‘Dan kunnen er minder huizen gebouwd worden en dat heeft weer financiële consequenties.’ Ook zal de HOV-lijn over een deel moeten waar nu water gepland is. ABC Vastgoed algemeen directeur Marcel Loosen: ‘Qua ruimtelijke inpassing zouden we het jammer vinden als die prachtige waterpartij komt te vervallen.’

Momenteel zijn in het hele land villa’s onverkoopbaar. Bestaat de kans dat ABC Vastgoed met een nieuw (hoogbouw)plan komt als dit ook in Lisse blijkt te zijn? Loosen: ‘Dit plan is zodanig opgezet dat er een spreiding is van de woningen voor meerdere doelgroepen. Er is voor ieder wat wils en we hebben geen enorme aantallen van appartementen. Het is juist de mix, zodat de woningen niet alleen voor Lissers interessant is. We achten de kans klein dat woningen niet verkocht worden. Mochten de villa’s toch onverkoopbaar blijken, dan kunnen we van de villa’s wellicht meer twee-onder-een-kapwoningen maken.’