Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juni 2011

Tien miljoen euro voor nieuwe projecten

Cultuur valt buiten de boot


LISSE – De gemeentelijke bezuinigingen vallen veel lager uit dan in eerste instantie werd gevreesd. Hierdoor ontstaat er ruimte voor het uitvoeren van de vele plannen die bij het college van burgemeester en wethouders leven. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) lichtte dinsdag 31 mei de ‘Kadernota 2012’ toe.

De wethouder liet weten: ‘We hebben veel meer bezuinigd dan uiteindelijk nodig blijkt te zijn. De 2,5 miljoen euro per jaar waar we van uitgingen, blijkt hoger te liggen dan vanuit het Rijk als taakstelling is opgelegd. Hierdoor ontstaat er ruimte om nagenoeg al onze wensen en ambities uit te voeren.’

Als het huidige landelijke bestuursakkoord inderdaad doorgaat, vallen de bezuinigingen een half miljoen euro lager uit. Bovendien hoeft de gemeente niet een extra bezuiniging van 1,7 miljoen euro uit te voeren. Wel reserveert Lisse 300.000 euro voor het uitvoeren van een aantal taken als jeugdzorg en de AWBZ.

Volgens Brekelmans wordt het nu tijd om een groot deel van de 42 miljoen euro aan NUON-gelden te gebruiken. 22 miljoen hiervan is opzij gezet om jaarlijks 900.000 euro aan rente-inkomsten te kunnen vangen. Van het restbedrag is nog 15 miljoen euro inzetbaar. Vijf miljoen hiervan wordt gereserveerd voor mogelijke tegenvallers, zoals het afschaffen van de precariobelasting over de Nuon-leidingen (die de gemeente jaarlijks 750.000 euro oplevert).

‘We zijn geen spaarbank’, aldus de wethouder. Hij liet weten dat het college een drietal plannen heeft voor het spenderen van de overige tien miljoen euro. Een half miljoen euro gaat naar een potje voor circa twintig startersleningen. Vier miljoen euro wordt gereserveerd voor een tweede laag parkeergarage in het Raadhuisproject; dat moet circa 150 extra parkeerplaatsen opleveren. Het leeuwendeel van het geld, vijf miljoen euro, wordt opzij gezet voor de herinrichting van Ter Specke. Brekelmans: ‘We denken dan aan een nieuwe tennishal, een kunstgrasveld voor de hockeyvereniging en een mogelijke aanpassing van de FC Lisse-hal.’ Kan het zijn dat er één hal komt waar zowel de tennisvereniging als de voetbalclub gebruik van moeten maken? ‘We zijn dit nog aan het onderzoeken en sluiten niets uit.’

Het laatste half miljoen euro is gereserveerd voor het opknappen van verblijfspleinen, zoals ’t Vierkant en het Raadhuisplein. De wethouder: ‘We willen het Disney-effect creëren, zodat ieder plein haar eigen sfeer krijgt. Het Raadhuisplein bijvoorbeeld ziet er nu niet uit en op ’t Vierkant zorgen bomen voor teveel schaduwvorming. Het kunstwerk staat daar in de weg van de terrassen en het bloemenstalletje kan wellicht ook op een andere plaats staan.’ Met meer groen, het vormgeven van een looproute en het plaatsen van informatieborden moeten deze verblijfspleinen veel aantrekkelijker worden.

Met het extra vrijgekomen geld wordt gedacht aan de sport, economie, parkeren, wonen en het toerisme. Gaat er van die tien miljoen euro helemaal geen geld naar de cultuursector? De wethouder: ‘In ons huidige beleid wordt al geld gereserveerd voor de cultuur. Wij hebben deze projecten opgesteld vanuit ons gevoel voor prioriteiten.’