Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 augustus 2011

Structuurvisie doet gemoederen oplaaien

LISSE – De nieuwe structuurvisie ‘Vertalen, verbinden en versterken’ heeft een hausse aan reacties opgeleverd. Niet alleen van inwoners, maar ook het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Provincie Zuid-Holland en de Seniorenraad, om er enkele op te noemen. Welhaast alle zienswijzen zijn weerlegd, maar de mogelijkheid dat de gemeente ‘overruled’ wordt door bijvoorbeeld de provincie ligt op de loer.

De structuurvisie richt zich op de wijze waarom de ruimtelijke omgeving in Lisse er de komende jaren uit zal zien. De plannen die in deze structuurvisie staan, hebben nogal wat stof doen opwaaien bij de verschillende instanties. Zo roept de Seniorenraad op tot het nemen van maatregelen voor de veranderende behoeftes op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Ook wordt aandacht gevraagd voor het opheffen van buslijn 50.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, VROM-Inspectie, de ir. H.P. de Vries, en de directeur-inspecteur van het Inspectoraat Generaal VROM dienden een gezamenlijke zienswijze in. Zij zijn het niet eens met de plannen om landgoedwonen mogelijk te maken in een gebied noord en zuid van De Engel en ter weerszijden van de N208. Dit gebied valt binnen de 20-KE contour van de luchthaven Schiphol. De gemeente antwoordt hierop dat er ‘slechts op zeer incidentele schaal landgoedachtige woningen kunnen worden toegevoegd’. Of de overheidsinstanties hier genoegen mee nemen, moet de toekomst uitwijzen.

De Provincie Zuid-Holland wil de volledige Rooversbroekpolder behouden voor glastuinbouwgebied en ageert tegen de plannen om hier recreatie- en manegeactiviteiten te realiseren. De gemeente is het hier niet mee eens: ‘Door middel van herstructurering binnen de bestaande glastuinbouwstrook kan er voldoende ruimte gevonden worden voor uit te plaatsen glastuinbouwbedrijven. Tot op heden is niet gebleken dat er veel druk staat op het beoogde uitbreidingsgebied. Er is daardoor gerede twijfel ontstaan over de noodzaak van het aanhouden van het uitbreidingsgebied.’ Wethouder Bas Brekelmans (VVD) liet dinsdag 16 augustus weten: ‘We willen de zuidelijke helft van de Rooversbroekpolder de bestemming recreatie geven. Al heel lang is het noordelijk deel al bestemd als glastuinbouwgebied en er komt niets aan glas bij. Als de Provincie en het Rijk bij hun standpunten blijven, dan maken we ons als gemeente op voor goede gesprekken.’