Eendagshaantjes
Dat zijn dus veertig miljoen eendagshaantjes die niet mogen leven omdat ze van het verkeerde geslacht zijn! Dat klopt gewoon niet. Voor de moderne veehouderij is het een kwestie van optellen: hennetjes kunnen dankzij krachtvoer binnen zes weken uitdijen tot het gewenste slachtgewicht van twee kilogram. Hanen hebben hier echter veertien weken voor nodig: een kostenongunstige groeicyclus.
Natuurlijk is het onmogelijk voor de inwoners van dit land om alle haantjes te adopteren; dan zou iedere Nederlander per jaar twee tot drie hanen in huis moeten nemen. In 2008 gaf de industrie al aan dat het ‘binnen zes maanden’ mogelijk was om apparatuur te ontwikkelen die de sekse van een embryo in een kippenei kon bepalen. Zeer nuttig, want op het moment dat een vers gelegd ei met een mannelijk embryo erin niet wordt uitgebroed, hoeven de eendagshaantjes ook niet vergast te worden. Dat is veel diervriendelijker en scheelt bovendien veel broedkosten voor de veehouderij.
En toch wordt deze methode niet op grote schaal toegepast! Daar is anno 2011 geen excuus voor. Iedere dag worden 109.589 eendagshaantjes vergast met koolzuurgas (CO2). Op http://www.livestockresearch.wur.nl is het volgende te lezen: “De kuikens gaan dan via een lopende band naar een ruimte met een hoge concentratie koolzuurgas. Door dit gas zijn de kuikens in enkele seconden bewusteloos en sterven ze na enkele minuten. De dode kuikens worden gebruikt als voer voor dierentuindieren en (roof)dieren bij particulieren. (…) Een alternatief voor het doden met koolzuurgas is doden met een hakselaar, waarin de kuikens binnen tienden van een seconde dood zijn. Deze zeer snelle dodingmethode heeft vanuit dierenwelzijn de voorkeur. Nadeel is het aanzicht van hakselen en de gehakselde kuikens lastiger tot waarde te brengen zijn dan de met gas gedode kuikens.’
Of eendagshaantjes nu door koolzuurgas of door een hakselaar gedood worden; het blijft ondierlijk (onmenselijk). Selecteer gewoon de eieren met mannelijk embryo en voorkom hierdoor deze massaslachting. Deze geselecteerde eieren brengen vervolgens ook nog geld op als ze vervolgens in de supermarkt verkocht worden.
De afgelopen week zijn onder meer overleden:
Peggy Lloyd (98): Amerikaans actrice
Wade Belak (35): Canadees ijshockey-speler
Jan Lammers (84): Nederlands atleet
Jeff Mevissen (51): Nederlands rugbycoach
Samuel Borrego (39): Amerikaans drugsleider
Felip Camiroaga (44): Chileens presentator
Toon De Clercq (58): Belgisch journalist
Sandor Kepiro (97): Hongaars oorlogsmisdadiger
Het woord van de week: Verenpik.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home