Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2011

Plannen voor Vrienden van het Overbosch

VOORHOUT – Vertegenwoordigers van een tiental organisaties kwamen dinsdag 6 september bijeen om te praten over de toekomst van het Overbosch. De idee werd besproken om de groepering ‘Vrienden van het Overbosch’ op te richten. Wethouder Kees van Velzen (CDA) was samen met twee gemeentelijke ambtenaren aanwezig.

Wim Turnhout, bestuurslid Vereniging Betrokken Teylingers, lichtte toe dat het ruim 500 jaar oude Overbosch samen met het Keukenhofbos het laatste restantje is van een uitgerekt woud achter de strandwallen in het duingebied tussen Alkmaar en Leiden. Deze ‘Wildernisse van Hollant’ werden tot 1581 vooral gebruikt als jachtterrein door de Graven van Holland.

De provinciale rotondeplannen voor de Nagelbrug zijn ondertussen dermate aangepast, dat het voortbestaan van het bos niet meer bedreigd wordt. Maar de boomplantactie en politieke discussies hebben enkele inwoners doen beseffen dat stappen ondernomen moeten worden om het bos voor het nageslacht te behouden. Zo ontstond het idee voor de ‘Vrienden van het Overbosch’. Turnhout: ‘Het parkbos Overbosch is een plek waar verschillende groepen gebruik van (kunnen) maken. Zij kunnen ook bijdragen aan het herstelplan om het Overbosch te behouden en in de oude luister te herstellen.’

De gemeente Teylingen is bereid om een beheersovereenkomst op te stellen met de Vrienden van het Overbosch, mits er een volwaardig bestuur wordt aangesteld en er minimaal twintig mensen gevonden kunnen worden die bereid zijn om zo’n drie keer per jaar de handen uit de mouwen te steken in het bos. De komende weken wordt actief gelobbyd om een bestuur en een groep vrijwilligers te vormen; pas als dat gebeurd is, kan een beheersovereenkomst met de gemeente opgesteld worden.