Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2011

‘Geen onderbouwing van de kosten’

NOORDWIJK – Het college van burgemeester en wethouders mag verder gaan met de uitwerking van de plannen voor Noordwijk Zeewaardig. Na een stevig debat tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 28 september bleek alleen de eenvrouwsfractie WNW/Liberaal Noordwijk tegen en – op onderdelen – de Progressieve Combinatie.

De discussie ging over de vraag of ingestemd moet worden met de financiële constructie en samenhang tussen de verschillende grondexploitaties (Maarten Kruyt, Jan Kroonsplein, Vuurtorenplein, Palaceplein en Wantveld) en het investeringsprogramma voor de openbare ruimte. Daarnaast wil het college 180.000 euro reserveren voor ondersteuning van particulieren bouwprojecten. Voor dit laatste voorstel was de raad overigens unaniem voorstander.

De meeste politieke partijen waren gerustgesteld door de opmerking van wethouder Gerben van Duin (Puur Noordwijk) dat er nog geen onomkeerbare besluiten worden genomen. Gemeenteraadslid Arthur Eijs (Progressieve Combinatie) hekelde het feit dat er nog geen visie was over de benodigde parkeerruimte. Ook vond zijn fractie dat het beter zou zijn om eerst met andere projecten ‘met moeilijk knelpunten’ te beginnen en dan pas met het Wantveld. Het CDA wilde in eerste instantie alleen met het collegevoorstel instemmen, als een amendement door de raad zou worden aangenomen. Gemeenteraadslid Arthur de Boer: ‘We kunnen ons niet meer permitteren om risicovolle voorfinancieringen te doen. Het is een risicovol dossier en de wereld verandert zo snel dat we niet een jaar moeten wachten. Informeer ons over zes maanden over actuele prijzen en de kennis van dat moment. De prijzen die u nu hanteert zijn niet realistisch. Ik geef u de mogelijkheid om over een half jaar met andere cijfers te komen. Als u dat niet doet, dan stemmen we tegen uw voorstel.’ Na de opmerking van wethouder Martijn Vroom (CDA) dat het college in de loop van hooguit een voortgangsrapportage kon opstellen en een korte schorsing, stelde De Boer echter dat zijn partij ook kan leven om uiterlijk 1 juni 2012 geïnformeerd te worden.

Fractievoorzitter Diane Zandvoort-Hoppezak (WNW / Liberaal Noordwijk) weigerde in te stemmen met het collegevoorstel. ‘Er is geen onderbouwing van de kosten en er zijn teveel aannames. Nu al staan de winkels leeg en ook de nieuwe woningen zullen door de hoge prijs onverkoopbaar zijn.’ Gemeenteraadslid Patrick Duindam (VVD/JES) liet weten dat zijn partij de gedachtegang om 600 parkeerplaatsen onder het Wantveld wil heroverwegen. ‘Als je daar aan vast houdt, lopen de kosten enorm op.’

Wethouder Gerben van Duin bevestigde dat nog geen definitieve besluiten worden genomen ‘over bouwlagen en parkeervelden’. ‘Dit is een financieel technisch stuk, we gaan het niet hebben over de ruimtelijke indeling. We kijken voor de verdere uitwerking in eerste instantie naar het Jan Kroonsplein, Wantveld en Maarten Kruit, maar wat minder naar Palaceplein en Vuurtorenplein.’ Zijn collega Vroom informeerde de gemeenteraadsleden verder dat het huidige parkeerbeheer volledig op de schop gaat. ‘Dat parkeerbeheer is nu een opgetuigde kerstboom en we kunnen hier niet meer mee verder gaan. Voor de kerst wil ik een plan van aanpak aan u voorleggen.’ Hij zal meer uitweiden in de commissievergadering VBO van dinsdag 27 oktober. Na stemming bleek dat een grote meerderheid van de politieke partijen voor het collegevoorstel waren. Het bestuur kan verder met het voorbereiden van de grote bouwprojecten in Noordwijk Zee.