Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2011

Intentieverklaring voor Raadhuisplein

LISSE – Met de ondertekening van een intentieverklaring is de verhuizing van de Digros naar het Raadhuisplein een flinke stap dichterbij gekomen. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) noemde dit dinsdag 27 september ‘een mijlpaal naar de definitieve realisatie’. De komende maanden gaan de partijen onderhandelen om het beste individuele en gezamenlijke eindresultaat te bereiken.

Nadat het gemeentebestuur van Lisse besloten had om de toekomstige bioscoop niet meer te laten vallen onder het Raadhuispleinproject, maar het toe te voegen aan het CNB-project, ontstond meer fysieke en financiële ruimte voor het bouwprogramma op het Raadhuisplein. D-Winkels, eigenaar van de Digros, is gevraagd of de supermarkt wil verhuizen en daar had het bedrijf wel oren naar.

Als de onderhandelingen soepel verlopen, komt er niet alleen een nieuwe Digros van circa 1.600 m2 op het Raadhuisplein. Ook wordt vervolgens de huidige supermarktlocatie aangepakt: op die plek moet een ‘Witte Zwaan-achtig’ gebouw komen. In dat gebouw komt wellicht een winkel of horeca aan de begane grond met appartementen erboven.

Zover is het echter nog lang niet: het komende half jaar beginnen de onderhandelingen en die zullen niet gemakkelijk zijn, bevestigde Piet van Rijn, voorzitter College Kerkrentmeesters van de Hervormde Kerk. ‘We moeten een gebouw inleveren en willen daarvoor een beter gebouw terug krijgen. Of de onderhandelingen met het mes op tafel komen, zal de tijd leren. Maar het gebouw de Voorhof gaat verdwijnen en we willen pertinent dat hier een vervangende ruimte voor komt. Bovendien dient de exploitatie van de Voorhof gewoon door te gaan tijdens de bouwwerkzaamheden. We moeten en kunnen niet in de min draaien.’

Ook D-Winkels heeft nog een aantal punten die verder uitgewerkt en uitonderhandeld dienen te worden, zo laat Dirk-Jan van den Broek weten. In Noordwijk investeerde zijn bedrijf enkele jaren geleden ook in het vernieuwen van de supermarkt, waarbij ook een parkeergarage werd gebouwd. Een van de voorwaarden van de onderneming was, dat een betaald parkeren regime werd ingevoerd in Noordwijk-Binnen. Ook in Lisse zal D-Winkels over een parkeergarage willen beschikken. Zet Van den Broek in op een betaald parkeren-regime? Hij sluit niets uit: ‘Ik wil wel kijken naar een regime als bijvoorbeeld een blauwe zone. Maar we moeten voorkomen dat mensen lang parkeren. Bezoekers voor het centrum en de supermarkt zijn van harte welkom, maar niet de mensen die hun auto parkeren en denken nog naar de Keukenhof te gaan.’

Brekelmans vulde echter aan: ‘Wat het gratis parkeren betreft, is de gemeente er ook nog!’ De gemeente onderzoekt of het haalbaar is om een tweede parkeerlaag aan te leggen in het bouwplan. De wethouder besloot: ‘We spreken met deze ondertekening af dat we het komende half jaar de tijd nemen om te kijken wat een realistisch tijdplan kan zijn om te zien wat een wenselijke ontwikkeling is. Daarna kunnen we in principe ‘ja’ zeggen tegen de uiteindelijke ontwikkeling. We gaan die rit aan en hebben er vertrouwen in, zodat we over een half jaar hopelijk een mooie fles kunnen open trekken.’

Op de foto van links naar rechts: Dirk-Jan van den Broek (directeur D-Winkels), Hans van Leeuwen (directeur Horsman & Co.), wethouder Bas Brekelmans, Piet van Rijn (voorzitter College Kerkrentmeesters van de Hervormde Kerk) en Ada Marseille (secretaris College Kerkrentmeesters van de Hervormde Kerk).