Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2011

Gemeente voorbereid op rijksbezuinigingen

LISSE – De komende jaren staan voor de gemeente in het teken van ‘anticiperen en doorpakken’. Met deze woorden presenteerde wethouder Bas Brekelmans (VVD) de gemeentelijke Programmabegroting 2012 – 2015. Waar andere gemeenten in de regio nog altijd de inkomsten voor de precariorechten (een heffing op kabels en leidingen van nutsbedrijven) op hun begroting hebben staan, houdt Lisse hier op papier geen rekening meer mee.

Dat besluit valt onder de noemer ‘anticiperen’, aangezien de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om de precario af te schaffen. Minister Donner heeft aangegeven dat hij zich welwillend over deze motie zal buigen. Brekelmans: ‘Dat was tot onze schrik, maar daarna hebben we ons gebogen over de vraag hoe om te gaan met het wegvallen van 800.000 euro structurele inkomsten aan precariorechten.’ Voor deze tegenvaller heeft de gemeente vijf miljoen gereserveerd uit de NUON-gelden, maar als dat geld wordt gebruikt voor het vervangen van de precario-inkomsten, zal dat gevolgen hebben voor andere geplande projecten. Te denken valt dan aan de nieuwbouw van de Josephschool en de Beukenhof of de kosten voor een verbeterde verbinding tussen de Keukenhof en het centrum.

Brekelmans laat weten dat de gemeente ook structureel 300.000 euro heeft gereserveerd voor de aankomende Rijksmaatregelen, waarbij de gemeenten de kosten van bepaalde voorzieningen op zich moet nemen. Het gaat daarbij om de AWBZ, Jeugdzorg en de Wet werken naar vermogen. Een onderwerp waarover de wethouder nog liever spreekt, zijn de plannen om door te pakken: ‘We hebben 2,5 miljoen euro bezuinigd, maar achteraf bleek de benodigde bezuiniging mee te vallen. Daarom kunnen we in de tweede helft van deze coalitieperiode meer zaken uitvoeren. Deze meevaller gaan we gebruiken voor het ondersteunen van de economie, het vernieuwen van drie basisscholen, een tweede verdieping in de te realiseren parkeergarage op het Raadhuisplein en/of het doorzetten van de grote bouwprojecten.’ Ook wil de gemeente vijf miljoen euro van de NUON-gelden versneld inzetten voor het realiseren van onder meer een tennishal, sporthal en kunstgrasveld op Ter Specke.