Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2011

Weinig geld voor jeugd

OEGSTGEEST – De gemeente heeft maar weinig extra geld beschikbaar om het jeugdbeleid te stimuleren. Dat blijkt uit de ‘Beleidsnota Integraal Jeugdbeleid 2012 – 2015’, die donderdag 24 november besproken wordt in de gemeenteraadsvergadering.

Het doel van het jeugdbeleid is om de jeugd de mogelijkheid te geven om gezond en veilig op te groeien, een steentje bij te dragen aan de maatschappij en de eigen talenten te ontwikkelen, zo staat in de beleidsnota te lezen. De kids kunnen al genieten van onder meer een kindergemeenteraad, skatebaan en consultatiebureau. De gemeente wil jaarlijks 8.800 euro investeren in een ambulant jongerenwerker die vier uur extra per week door het dorp loopt om ‘het contact met overlastgevende jongeren te verbeteren’. Het college wil ook meer aandacht schenken aan de bestrijding van het digipesten. Maar hiervoor is geen extra geld beschikbaar; dat moet uit de bestaande budgetten gehaald worden.

In 2007 werd de jongerenruimte Friendz geopend, maar populair is deze locatie in het voormalige Vivax clubhuis naast het zwembad Poelmeer allerminst. In het rapport is te lezen: ‘Friendz leeft nog niet onder veel jongeren uit Oegstgeest. Dit moet beter worden; dit najaar begint Friendz met het organiseren van klassefeesten voor 11-12 jarigen en sportactiviteiten, om zo de drempel voor meerdere jongeren te verlagen. Het is belangrijk om de PR van Friendz onder jongeren te vergroten. Friendz leeft nu onder een bepaald soort jongeren.’

De gemeente denkt na over een extra trapveldje, maar het is niet mogelijk om een zogeheten Cruijff Court binnen te halen. ‘Een Cruijff Court is bedoeld voor achterstandswijken en daar is in de gemeente Oegstgeest geen sprake van’, aldus het rapport.

De nota heeft geen beleid rondom wonen voor jongeren tot 23 jaar specifiek geformuleerd. De reden hiervoor is dat het merendeel van de jongeren wegtrekt uit Oegstgeest vanwege een opleiding, of ze blijven thuiswonen. Hiermee gaat de nota voorbij aan het feit dat Oegstgeest met minder dan 19% aan sociale woningbouw onderaan de lijst van Holland Rijnland gemeenten staat. Hoe minder sociale woningbouw, hoe minder de eigen jongeren kans maken om voor een eigen woning in aanmerking te komen.