Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2011

‘Grond Geestwater verkopen is serieuze optie’

LISSE – Het nieuws dat ook het project Geestwater niet doorgaat, is ingeslagen als een politieke bom. Net als de despoten in de Noord-Afrikaanse landen, vallen ook hier de bouwprojecten als dominosteentjes om. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) liet dinsdag 29 november weten ‘weer teleurgesteld’ te zijn.

‘Het is jammer dat dit grote plan weer niet haalbaar is in de huidige markt. Maar ik vermoed dat dit het laatste plan is, wat stopt’, zo geeft Brekelmans zijn mening. Hij vindt het enigszins te begrijpen dat het project niet doorgaat. ‘Er is toch geen markt voor zoveel woningen. Het kan niet anders dan dat de klad komt in sommige plannen.’

Een deel van de problemen om Geestwater te realiseren werd veroorzaakt doordat de gemeenteraad hogere eisen stelden aan het project. De politici wilden minder woningen in het plan. Dat heeft mede geleid tot het falen. De projectontwikkelaar berekende alle kosten, waaronder het Transmuraal Centrum, de wateraanleg en de dure woningen. Daarnaast werden de geschatte opbrengsten in kaart gebracht, op basis van de nieuwe cijfers van de gemiddelde verkoopcijfers van woningen. Het resultaat was dat bij het doorgaan van het plan er een exploitatietekort zou komen van enkele miljoenen euro’s.

De gemeente werd de vraag voorgelegd of dit verschil bijgelegd kon worden, maar dat was voor het college geen optie. Brekelmans: ‘Het huidige plan is niet haalbaar. We gaan ons eerst bezinnen en dan zal er een aangepast plan moeten komen.’ Hij filosofeert: ‘We hebben in Geestwater nu een lap grond liggen, dat eigendom is van de gemeente. Wellicht kunnen we die grond aan Trithun verkopen, dat is een serieuze optie die we overwegen. De opbrengst hebben we namelijk mede nodig om andere zaken voor elkaar te krijgen.’ Tot slot: is het nog leuk om wethouder te zijn? Brekelmans zucht even: ‘Sommige dagen zijn leuker dan andere.’