Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2011

Raad unaniem akkoord over fusieonderzoek

NOORDWIJK – Om precies een minuut voor middernacht ging de gemeenteraad woensdag 30 november akkoord met de discussienota ‘Bestuurlijke Toekomst Noordwijk; Een nieuw perspectief’. Het is voor veel mensen een uiting van symboliek, omdat de discussie of Noordwijk haar zelfstandigheid moet opgeven de laatste fase van de discussie in gaat.

Wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) kreeg van alle partijen lof over ‘zijn’ discussienota. Wel merkte fractievoorzitter Hak van Nes (Puur Noordwijk) op dat op de conclusies van de nota nogal wat valt af te dingen. ‘Voor ons weegt het criterium ‘Afstand burger tot bestuurder’ zwaarder dan het criterium ‘Bestuurlijke drukte’.

Fractievoorzitter Roberto ter Hark (VVD/JES) wilde de uitkomsten van het onderzoek dat samen met andere gemeenten wordt opgezet rustig afwachten: ‘Wij vinden dat bij een brede fusie de Noordwijker niet op achteruit moet gaan. De lasten moeten lager, de dienstverlening beter en de invloed van de gemeenteraad moet toenemen.’

Jan de Ridder (fractievoorzitter van het CDA) stelde voor om ook de mogelijkheid van alleen een fusie met de gemeente Teylingen te onderzoeken. Dat voorstel vond geen steun. Van Ast: ‘We kijken alleen naar realistische scenario’s, daarom kijken we ook niet naar een fusie met Katwijk. De gemeente Teylingen heeft heel duidelijk aangegeven dat ze geen interesse heeft in een nieuwe fusie. Tenzij het in een veel groter verband is.’

Namens de Progressieve Combinatie stelde fractievoorzitter Carine Drijver: Noordwijk wordt in de etalage gezet als een bruid met een enorme bruidschat. We zitten niet te wachten op een vrijage van buitenaf, maar gaan schoorvoetend op het vrijerspad.’ De partij WNW/Liberaal Noordwijk was niet vertegenwoordigd tijdens deze gemeenteraadsvergadering en kon daardoor ook geen oordeel geven over de discussienota.

De raad ging unaniem akkoord met de nota, onder de voorwaarde dat een klankbordgroep in het leven wordt geroepen om de voorstellen over de bestuurlijke toekomst van de Bollenstreekdorpen te ‘toetsen’. Deze klankbordgroep zal uit maximaal vijftien raadsleden bestaan; maximaal drie raadsleden per deelnemende gemeente. Als in ieder geval vier van de vijf gemeenteraden akkoord gaan met het Noordwijkse voorstel om de voor- en nadelen van een toekomstige gemeentefusie samen te onderzoeken, worden de resultaten in juni 2012 bekend. Dan zullen de vijf gemeenteraden moeten bepalen of ze de vervolgstappen zetten voor een bestuurlijke fusie. En zo komt de nieuwe gemeente Groot Teylingen weer een stapje dichterbij.