Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2011

‘Windmolens zijn niet innovatief’

NOORDWIJK – ‘We houden de website www.officielebekendmakingen.nl goed in de gaten.’ Dit antwoordde wethouder Leendert de Lange (VVD/JES) op vragen van commissielid Hans van den Berg (Progressieve Combinatie) tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 30 november. De windmolensoap heeft het gemeentebestuur alert gemaakt, waar het gaat om plannen van de rijksoverheid om allerlei gewenste en ongewenste bouwprojecten op het grondgebied van de gemeente Noordwijk te dumpen.

De Lange stelde verder: ‘Overheden moeten niet op deze manier met bijvoorbeeld windmolenparken geconfronteerd worden. We krijgen een herkansing, want de vergunning voor de 23 molens wordt aangepast en Noordwijk dient een zienswijze in.’ Op de vraag van de Progressieve Combinatie of het gemeentebestuur de komst van de molens niet beter kan aangrijpen als kans om zich zo te profileren als ‘groene toeristengemeente’, reageerde de wethouder afwijzend. ‘Als je jezelf wilt onderscheiden, moet het wel met iets vernieuwend zijn. Windmolens staan al 600 jaar in Nederland en ook over de hele wereld staan windmolenparken. Met de komst van de molens verliezen we de eeuwige horizon.’

Waar het gaat om duurzame energie, zag De Lange meer in andere initiatieven: ‘Windmolens zijn niet innovatief, maar er zijn plannen voor opwekking door eb en vloed en dat lijkt me wel een interessante innovatie.’ Van den Berg was niet onder de indruk. Na afloop van de vergadering liet hij weten: ‘De wethouder miste een kans, door niet in te zetten op groene energie.’

Op dinsdag 13 december legt Eneco de plannen uit tijdens een informatieavond in de Leeuwenhorst. De Lange riep alle inwoners op om deze bijeenkomst te bezoeken, om ‘te zien wat de toekomst is voor het vrije uitzicht van Noordwijk’.