Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 januari 2012

‘Geen luxe in steunmaatregelen FC Lisse’

LISSE – Het college van burgemeester en wethouders legt een vernieuwd voorstel voor aan de gemeenteraad om de noodlijdende voetbalvereniging FC Lisse financieel bij te staan. Drie maanden geleden hield de gemeenteraad een vergelijkbaar voorstel tegen, omdat het onvoldoende onderbouwd was. Dinsdag 10 januari liet wethouder Bas Brekelmans (VVD) weten dat het nieuwe voorstel ‘beter toegelicht’ is.

Brekelmans: ‘Dit is bijna hetzelfde voorstel, maar met veel meer informatie erin. De onduidelijkheden zijn duidelijk gemaakt. We nemen de sporthal en twee kleedkamers over en de rest blijft eigendom van FC Lisse. Ook komt er een betalingsregeling. Zestien kleedkamers blijven in principe bij de FC, maar wellicht gaan we die kamers als B-accommodatie benoemen.

Een schuldbedrag van 360.000 euro wordt in maximaal tien jaar afbetaald door FC Lisse. De gemeente heft geen rente over dit bedrag en opereert in dat verband dus feitelijk als bank. Nog niet alles is opgelost, liet wethouder Adri de Roon (D66) echter weten. ‘Dan gaat het om de boeterente: dat bedrag zou 70.000 euro kunnen zijn en dat wil niemand betalen. Hierover moeten we nog tot een oplossing komen.’ Het college is ervan overtuigd dat FC Lisse met deze nieuwe noodsteun de komende jaren het hoofd boven water kan houden. ‘De gemeente is de grote schuldeiser en de kans is onwaarschijnlijk dat FC Lisse failliet gaat, zolang een prudent beleid wordt gevoerd. Daar is ook het toezicht voor, dat op de club is ingesteld.’ De FC mag bijvoorbeeld geen investeringen boven 10.000 euro doen, zonder schriftelijke toestemming van de gemeente.

Dus FC Lisse blijft een ‘Artikel 12-vereniging’?, wil de journalist weten. Als door een wesp gestoken reageren de wethouders: ‘Dat zijn niet onze woorden!’ Brekelmans: ‘We willen het minimale doen waardoor FC Lisse het hoofd boven water kan houden. Er zit geen luxe in deze maatregelen. Maar als we het niet doen, of minder doen dan deze maatregelen, dan heeft deze hele exercitie geen nut.’ De Roon vulde aan: ‘We verminderen de risico’s voor de gemeente, omdat bij een aantal financiele instellingen garantstellingen van de gemeente liggen. Bovendien krijgen we hier activa (de sporthal en twee kleedkamers, JD) voor terug.’ Brekelmans besloot: ‘Hiermee moet FC Lisse het redden. Als deze maatregelen niet genoeg zijn, dan is het aan de gemeenteraad om te oordelen of meer steun gegeven moet worden.’ Het collegevoorstel moet niet alleen door de gemeenteraad worden goedgekeurd, maar ook door de Algemene Ledenvergadering van FC Lisse.