Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 januari 2012

Welstandsvrije bouw

LISSE – Woningen in bepaalde delen van het dorp mogen naar eigen inzicht worden aangepakt. Een dakkapelletje hier, een nieuwe veranda daar: de eigenaren van die huizen zullen geen ‘last’ meer hebben van een welstandscommissie die alle gewenste veranderingen onder de loep neemt. Het college van burgemeester en wethouders besloot dinsdag 3 januari om een aantal ‘welstandsvrije gebieden’ aan te wijzen.

Het gaat bij deze welstandsvrije gebieden om bestaande bouw en verbouw. Voor nieuwbouw blijft het toezicht van de welstandscommissie van kracht. Het college hoopt dat de inwoners ‘geïnspireerd en gestimuleerd’ worden om zorgvuldig om te gaan met (verbouwingen aan) hun huizen. Ook bestaat de kans dat huiseigenaren met eigen ontwerpen en initiatieven komen. De gemeente houdt overigens wel een slag om de arm, waar het gaat om al te revolutionaire aanpassingen: ‘Als een bouwwerk in ernstige mate in strijd is met redelijke eisen van welstand, kan daartegen worden opgetreden.’ Een digitale kaart met een overzicht van alle welstandsvrije gebieden is te vinden op de gemeentelijke website www.lisse.nl.