‘Abnormaal gedrag omstanders’
Hij verwelkomde twee nieuwe leden van het korps Warmond: Peter Krikke en Wessel van Leeuwen. Maar de druk om meer leden te krijgen, blijft bestaan: ‘Ondanks dat we door deze aanname in staat zijn om het afscheid van enkele leden in de komende jaren op te vangen, blijven we graag in contact komen met mensen die interesse hebben in het brandweervak en welke in staat zijn om tijdens en buiten kantoortijd paraat te zijn voor eventuele oproepen.’
In 2011 ging de regionale brandweer Hollands-Midden van start. Sikking blikte terug: ‘Qua paraatheid begon het jaar slecht, met slechts één persoon die structureel aanwezig was. Voor de uitruk heeft dit geen nadelige gevolgen gehad, want vanuit het dorp was er voldoende opkomst richting de kazerne bij een alarm. Maar de rek was er wel uit wat betreft de paraatheid.’ Met wat passen en meten is deze situatie ondertussen verbeterd.
Sikking had voor 2012 wel een slecht nieuwsbericht: ‘Nog dit kwartaal nemen we afscheid van de WVD- (Waarschuwing en VerkenningsDienst) taak die de post Warmond vervult. De regio heeft besloten om het aantal WVD-korpsen in de regio te halveren naar een totaal van zes. Persoonlijk vind ik dit erg jammer, omdat we hiermee toch voor assistentie naar buurgemeente kunnen bij grote branden en de inzet is heel anders dan bij ‘reguliere’ inzetten. Het was een mooie en leuke aanvulling op onze repressieve taken.’
Over de faciliteiten had Sikking niets dan lof: ‘Een simpele mail of een telefoontje is voldoende om zaken geregeld te krijgen. Dit geldt voor alles: van gevulde koeken tijdens de koffie tot reparaties en complete tankautospuiten. Misschien gaat het wel te gemakkelijk en moeten wij zelf op passen dat we niet te veel uit besteden aan de regio. Terwijl we het zelf sneller en beter kunnen doen.’ Kritisch is Sikking over het opleiden en oefenen: ‘Daar ligt de meeste winst te behalen voor de regio. Weliswaar lopen de opleidingen Manschap A en Onderbrandmeester, maar de cursus voertuigbediener wil maar niet van de grond komen.
Maar, uiteindelijk doen we het allemaal voor de uitruk, het teamwerk en de gezelligheid. En gelukkig, qua uitruk is er niets veranderd, de pieper gaat en de Warmondse Tankautospuit gaat nog steeds rijden. Het aantal uitrukken is met 25% gedaald van 123 in 2010 naar 90 in 2011. In meer dan de helft van deze gevallen ging het om een automatisch alarm, veroorzaakt door rookmelder, handmelders of sprinkler. Verder waren er acht binnenbranden, vijf buitenbranden en een autobrand. In twintig gevallen bood de brandweer hulp, variërend van omgewaaide bomen, koeien in de sloot en CO metingen tot beknellingen. Sikking: ‘De meest spraakmakende melding was de beknelling op de Sweilandstraat met dodelijke afloop. Spraakmakend omdat er een slachtoffer te betreuren was, maar ook spraakmakend vanwege de omstanders die zich abnormaal gedragen hebben, irritatie hebben doen opwekken en hiermee de hulpverlening nadelig hebben beïnvloed. Het is geen agressie richting hulpverleners te noemen, maar het begrip ‘omgaan met omstanders’ heeft zeker zijn intrede gedaan in ons korps.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home