Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 januari 2012

Onrust over schutting

NOORDWIJK – ‘Gefeliciteerd met uw woning, maar zorg wel voor een mooi tuinhek.’ Deze ietwat ingekorte boodschap van de gemeente ontvingen de bewoners van de Nico Steenvoordenstraat in de wijk Boechorst. De tuinen zijn volgens de gemeente ‘vanaf publiek terrein zichtbaar’ en het bestuur roept de bewoners van de Nico Steenvoordenstraat 32 tot en met 50 met tuinen aan het water daarom op om ‘samen te komen tot een mooie erfafscheiding’.

Inderdaad ontvingen de bewoners op 12 december een gemeentelijk schrijven, waarin onder meer het volgende stond: ‘Houd rekening met bouwverkeer, houd rekening met de route voor bewonersverkeer, houd rekening met het speciale riool, houd rekening met de speciale container voor uw verpakkingsmateriaal, houd rekening met de tijdelijke parkeervakken en de bestrating.’ Hierna volgde een stukje over de erfafscheiding. De geïnterviewde bewoners, die de afgelopen weken razend druk zijn geweest om hun huis woonklaar te maken, konden zich deze brief begrijpelijkerwijs niet meer herinneren.

Het ‘vriendelijke doch dringende verzoek’ om een uniform soort erfafscheiding af te spreken, valt niet in goede aarde. Veel bewoners zijn überhaupt niet van plan om een hek te plaatsen aan de rand van hun tuin bij het water. Bovendien laken ze de bemoeizucht van de overheid. De heer Olie peinst er niet over om een hek aan te schaffen. ‘Ik moet de tuin open houden, omdat ik een boot neerleg in het water bij mijn huis. Bovendien willen we ons vrije zicht houden. Ook onze naaste buren zetten geen hek neer. Dat is ook niet nodig, want we onderhouden onze tuinen goed. Niemand in dit rijtje zal een zooitje van de tuin maken.’

Sara en Yari Den Hartog zijn het eens met hun buurman van een paar huizen verder. ‘We weten er niets van dat de gemeente een brief heeft geschreven over het uniform aanschaffen van een hek. Maar dat gaan we ook niet doen. We vinden ons uitzicht op het water mooi. Natuurlijk mag de gemeente advies geven, maar of wij er wat mee doen, dat is aan ons. We laten ons niet verplichten om een schutting te plaatsen.

Toch heeft de gemeente ook een enkele medestander. Op dit moment is het huis van de familie Van der Ploeg, dat midden in het rijtje met woningen aan de waterkant van de Nico Steenvoordenstraat staat, de enige locatie waar een hek (in aanbouw) staat. ‘Dit heb ik neergezet voor de veiligheid’, zo laat de huiseigenaar weten.