Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 maart 2012

Achterkamertjesoverleg effectief

OEGSTGEEST – Een mysterieuze donkerblauw papier terroriseerde de politieke beraadslagingen over de locatiestudie van de Oude Vaartweg tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 1 maart. Politici voelden zich bezwaard om vrijuit te praten, waarna een reces van twintig minuten en een besloten vergadering van een half uur volgde. Vervolgens mocht het wachtende publiek weer met de pet in de hand de raadzaal binnentreden. Om te horen dat er toch gebouwd mag worden aan de Oude Vaartweg.

Op het donkerblauwe document staan de resultaten van een onderzoek over de vraag hoeveel risico de gemeente loopt op een schadeclaim als de projectontwikkelaars geen toestemming krijgen om te bouwen. Fractievoorzitter Van den Ouweelen was een van de weinige politici die zo vriendelijk was om een tipje van de blauwe sluier op te lichten. ‘We kunnen niet spreken over die brief van (onderzoeksbureau) van Geelkerken – Linskens. Er wordt niet over heel grote schadeclaims gesproken.’ Gemeenteraadslid Van Tongeren (PrO) voelde zich ‘buitengewoon belemmerd om een vrije inhoudelijke discussie te voeren over het voorstel’ en dit gold ook voor politici van andere partijen.

Na een pauze van bijna een uur ging de vergadering weer in de openbaarheid verder. En het eindresultaat werd al snel duidelijk. Er mogen kantoorvilla’s komen aan de Oude Vaartweg, onder drie voorwaarden. Deze kantoren mogen niet concurreren met de MEOB-plannen, er mag niet in gewoond worden en de ontwikkelaars mogen niet langs de vaart zelf bouwen. Een amendement van LO, VVD en PrO met de one-liner ‘Maximaal groen en minimale bebouwing’ werd vervolgens aangenomen.