Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 maart 2012

Bibliotheek Bollenstreek vol plannen

LISSE – De contributieverhoging van de Bibliotheek Bollenstreek wordt niet gebruikt om het aantal uren dat de bibliotheek open is, uit te breiden. Die mededeling deed Hans Portengen van deze organisatie. Hij reageerde hiermee op vragen van D66 Lisse tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van 7 december 2011.

Portengen stelde onder meer: ‘Het handhaven van uniforme tarieven was het uitgangspunt voor het vaststellen van de nieuwe contributietarieven voor 2012. Bezuinigingen maken een contributieverhoging noodzakelijk Bibliotheek Bollenstreek wordt geconfronteerd met vijf gemeenten die ieder voor zich een ander bezuinigingsbeleid voeren t.a.v. de bibliotheek, zowel in hoogte als in systematiek.’ De lidmaatschapskosten in Lisse gingen omhoog van 32 naar 42 euro.

Portengen: ‘Voor drie gemeenten gaat de contributieverhoging eigenlijk niet ver genoeg en voor twee gemeenten (Lisse) is de mate van verhoging in 2012 in feite niet noodzakelijk. De contributieverhoging in 2012 komt voor de vestiging Lisse weliswaar te vroeg, maar zou desondanks gefaseerd doorgevoerd moeten worden in de periode tot en met 2014. Het begrote resultaat 2012 kan niet worden ingezet op andere openingstijden. Bibliotheek Bollenstreek heeft voor 2012 in overleg met de gemeente een zondagsopening gerealiseerd voor de herfst- en wintermaanden. De werkroosters van medewerkers zijn binnen hun arbeidscontracten afgestemd op een rooster voor een heel jaar. Hierin wil Bibliotheek Bollenstreek lopende het jaar geen wijzigingen in doorvoeren. Ook voor de leden van de bibliotheek is het veelvuldig en tussentijds wijzigingen van openingstijden niet wenselijk. De inzet van Bibliotheek Bollenstreek is om de huidige openingstijden minimaal twee jaar te handhaven, deze in de loop van 2013 te evalueren en zo nodig aan te passen vanaf 2014.’

Wel had Portengen een leuke verrassing; hij wil het geldoverschot gebruiken voor het opzetten van een cultuurpodium in Lisse. ‘We willen dit podium realiseren in samenhang met een herinrichting van het middengebied in de bibliotheek. Met de introductie van zelfbediening in de bibliotheek Lisse is de inlichtingenbalie komen te vervallen. Voor de herinrichting en het cultuurpodium is een interieurschets gemaakt en de uitvoering is door een externe interieuradviseur begroot op circa 40.000 euro. Een cultuurpodium komt ten goede aan de bezoekers van de bibliotheek en is ook beschikbaar voor andere organisaties en instellingen in Lisse voor kleinschalige optredens en dergelijk.’