Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2012

‘Niet omkijken naar verlies van 40 miljoen euro’

OEGSTGEEST – Het actieve grondbeleid dat het college van burgemeester en wethouders, met steun van de raad, tien jaar geleden heeft ingesteld, heeft een verlies opgeleverd van 40 miljoen euro. Door schade en schande is de politiek nu wijs geworden dat geld verdienen met onroerend goed beter gedaan kan worden door commerciële ondernemingen, dan door goedbedoelende gemeenten met enthousiaste ambtenaren. Voortaan voert de gemeente geen actieve grondpolitiek, maar zal zich enkel ‘faciliterend’ (hulpvaardig, JD) opstellen.

De politieke partijen waren het vorige week eens met dit collegevoorstel, maar slechts enkele commissieleden uitten kritiek op het miljoenenverlies. Zoals commissielid Braun (TO), die stelde: ‘We hebben de fouten van het actieve grondbeleid gezien in Poelgeest, Nieuw Rhijngeest, de begraafplaats en nog een handvol projecten. We dachten te verdienen aan dit soort projecten, maar zijn van een koude kermis terug gekomen.’

Commissielid Van de Ouweelen (Lokaal) vroeg zich af wat die actieve grondpolitiek heeft opgeleverd. Hij las een stuk tekst voor uit het collegevoorstel: ‘De samenwerking met eigenaren en ontwikkelaars blijken gevaarlijke situaties met zich mee te brengen’. Hij voegde hier aan toe: ‘Maar dat weet ik al jaren, want we blijven de risico’s structureel onderschatten.’

Voordat wethouder Mackay antwoord gaf, nam hij een flinke slok water alsof hij zich moed wilde indrinken. Hij informeerde dat hij in zijn jarenlange ervaring als wethouder al regelmatig vele miljoenen had moeten afboeken. En de laatste afboeking ter waarde van 17 miljoen euro gebeurde vorig jaar, in verband met het project Nieuw-Rhijngeest. Een totaal bedrag van 40 miljoen euro is de gemeente door de vingers geglipt dankzij het actieve grondbeleid, zo werd duidelijk. ‘In mijn periode als wethouder heb ik al kroonjuwelen moeten verkopen’, informeerde Mackay. De vermanende opmerking van Braun dat de gemeente 40 miljoen euro verloren heeft aan projecten, waarbij nooit gebruik is gemaakt van een degelijke risico-analyse, wuifde de wethouder weg: ‘Laten we niet terugblikken, maar vooruitblikken.’ Of Oegstgeest op deze manier van haar fouten zal leren, was een vraag die de toehoorders op de tribune zich in stilte stelden.